Helseplattformen:

TILLITSSVIKT: – Vi har hatt problemer med tillit i lengre tid, og det må rettes opp. Derfor er det bra det gjøres grep i ledelsen, sier foretakstillitsvalgt Vivi Bakkeheim i Norsk overlegeforening. Foto: Guro Kulset Merakerås
TILLITSSVIKT: – Vi har hatt problemer med tillit i lengre tid, og det må rettes opp. Derfor er det bra det gjøres grep i ledelsen, sier foretakstillitsvalgt Vivi Bakkeheim i Norsk overlegeforening. Foto: Guro Kulset Merakerås

Tillitsvalgt om Helseplattformen: – Ledelsen har vært for dårlig

– Det er problematisk at direktøren i Helseplattformen har kommet med ytringer som skaper splid mer enn godt samarbeid. Det er viktig at vi får inn en leder som håndterere dette bedre, sier foretakstillitsvalgt Vivi Bakkeheim.

Publisert Sist oppdatert

Det har vært mange problemer og mye misnøye knyttet til Helseplattformen etter at den nye journalløsningen ble innført på St. Olavs hospital 12. november i fjor.

Torsdag gikk Torbjørg Vanvik av som daglig leder for Helseplattformen.

Styreleder Helge Garåsen sier til Dagens Medisin at Vanviks beslutning er tatt etter det han kaller ordinære personalsamtaler.

Vivi Bakkeheim som er foretakstillitsvalgt ved St. Olavs hospital for Overlegeforeningen og ansatterepresentant i helseforetakets styre, ønsker en utskiftning i ledelsen velkommen.

– Det er problematisk at direktøren i Helseplattformen har kommet med ytringer som skaper splid mer enn godt samarbeid. Det er viktig at vi får inn en leder som håndterere dette bedre, sier hun til Dagens Medisin.

Hun mener det er helt naturlig at man i denne situasjonen også ser på ledelsen i Helse Midt-Norge og styret i Helseplattformen AS.

– Jeg synes det er på tide at det gjøres et stort grep. Det har vist seg at ledelsen har vært for dårlig.

– Brukerfeil er ikke problemet

Allerede to uker etter utrullingen av systemet meldte fastleger om at de ikke mottok like mange elektroniske brev fra sykehuset som tidligere.

Denne uken ble det klart at over 16.000 brev ikke har kommet frem. Journalsystemet har ikke sendt ut brevene, og avsenderen har ikke fått feilmelding, men bekreftelse på at brevet er sendt.

Som Adresseavisen skriver, har det ikke falt i god jord hos helsepersonell at ledelsen i Helseplattformen har sagt at det skyldes feil gjort av de sykehusansatte.

– Det er ett eksempel. Brukerfeil fremheves, men det er ikke brukerfeil som er problemet. Det er løsningen som legger opp til at man gjør feil. Når ledelsen legger ekstra trykk på opplæring i stedet for å sørge for at løsningen fungerer bedre, er det ikke tillitsskapende, kommenterer Vivi Bakkeheim.

– Vi har hatt problemer med tillit i lengre tid, og det må rettes opp. Derfor er det bra det gjøres grep i ledelsen.

Hun beskriver det å jobbe med Helseplattformen som utmattende, ikke bare fordi løsningen oppleves som tungvint, men også på grunn av den rekken med feil og problemer som har oppstått siden lanseringen.

– Det er veldig krevende for St. Olavs å jobbe med uventede ting som oppstår hele tiden. Det sliter på sykehuset og på de ansatte.

Flere peker på Slørdahl og Garåsen

Adresseavisen skriver at fire andre tillitsvalgte krever at andre helsetopper må gå som følge av problemene med Helseplattformen.

Lise Dragset, foretakstillitsvalgt NITO i St. Olavs hospital, John Olav Berdahl, konserntillitsvalgt for Fagforbundet og styremedlem i St. Olavs hospital, og Maiken Isachsen-Hagen, foretakstillitsvalgt for Sykepleierforbundet ved St. Olavs hospital, mener alle at administrerende direktør Stig Slørdahl i Helse Midt-Norge må fratre.

Slørdahl sier til avisen at han ikke har fått noen signaler om at styret ikke har tillit til ham etter kritikken som har kommet fra de tillitsvalgte.

– Jeg har stor respekt for at styret og ledelsen har kommet fram til at man må skifte ledelse i Helseplattformen nå. Og så har jeg gått inn for at vi trenger en systemrevisjon, sier han.

Les mer: Styret i Helse Midt ber om systemrevisjon - vil ikke ha flere Helseplattform-overraskelser

Anne Berit Lund, hovedverneombud ved St. Olavs hospital, sier at hun mener også Helseplattformen-styreleder Helge Garåsen bør vurdere sin stilling.

Garåsen sier at han ikke selv har vurdert å gå av, men at det er naturlig å snakke med eierne for å sjekke om de mener at det er hensiktsmessig at han går.

Powered by Labrador CMS