IKKE FORNØYD: Helsedirektoratet vil ha større nedgang i antibiotikabruken. På bildet er fagdirektør Svein Lie. Foto: Getty Images/Helsedirektoratet Foto:

Sykehusene i Helse Midt og Helse Sør-Øst bruker mest antibiotika

Helsedirektoratet er ikke fornøyd med utviklingen, og kaller RHF-ledelsen inn til møte.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Det er fortsatt store forskjeller mellom sykehusene i bruk av bredsprektret antibiotika, viser statistikk fra Helsedirektoratet. For ett år siden skrev Dagens Medisin at Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN), Haraldsplass Diakonale sykehus og Helse Førde HF var blant de beste i klassen til å bruke lite antibiotika, mens Sykehuset Østfold brukte mest. 

Tall for september til desember 2017 viser at bildet ikke har endret seg noe særlig.

Østfold bruker dobbelt så mye som de beste
UNN bruker fortsatt lite, sammen med Helse Møre og Romsdal HF, Haraldsplass Diakonale sykehus og Sunnas sykehus.  I andre enden av skalaen finner vi St. Olavs hospital, Lovisenberg diakonale og Sykehuset Østfold. Sykehuset Østfold bruker 24 såkalte definerte døgndoser (DDD) per 100 liggedøgn, om lag dobbelt så mye som Helse Møre og Romsdal HF og Haraldsplass Diakonale sykehus i Bergen.

I gjennomsnitt hadde norske sykehus 17,2  døgndoser per 100 liggedøgn i 2017, en reduksjon fra 18,9 i 2012. Målet for 2020 er 13,2 – som innebærer en reduksjon på 30 prosent.

Hdir: Går for langsomt
– Vi ser at det er nedgang på landsbasis. Men det går litt for langsomt på visse av sykehusene. Nedgangen ser god ut i Helse Nord og Helse Vest, mens vi ikke ser tilsvarende nedgang i Helse Midt og Helse Sør-Øst, sier fagdirektør Svein Lie i Helsedirektoratet.

– Hvordan vurderer dere utviklingen?

– Vi kan ikke være fornøyd når fremgangen ikke er så stor som vi forventer alle steder. Når noen sykehus klarer det, så tror vi at det er et spørsmål om oppmerksomhet, sier Lie.

Holder på 2020-målet
Helsedirektoratet har ingen sanksjonsmuligheter overfor sykehusene som henger etter, men varsler nå at de vil kalle inn ledelsen i RHF-ene for et møte.

– Dette må vi ta opp med RHF-ene, sier Lie.

– Er det realistisk å nå 2020-målet?

– Noen land klarer det, blant annet har Nederland et nivå som det er mulig for oss å arbeide mot. Bruken av bredspektret antibiotika er for høy i Norge,  og den skal ned. Vi vil nå målet, sier fagdirektøren.

Frykter resistens
Unødvendig bruk av bredspektret antibiotika er en av mekanismene som kan gjøre bakterier resistente, altså at de er motstandsdyktige mot antibiotika. Med økt resistens kan vi risikere økt dødelighet hos for eksempel kreftpasienter, nyfødte, intensivpasienter, og de som har gjennomgått transplantasjon eller større kirurgiske inngrep. Redusert bruk at de utvalgte antibiotika vil redusere risikoen for utbrudd og spredning av antibiotikaresistente bakterier.

– Hva må Helse Midt og Helse Sør-Øst gjøre annerledes?

– De må ha politikk og rutiner som blir fulgt opp. En viss variasjon vil det være, det er ikke så rart at Sunnaas sykehus ligger godt an, men vi finner ikke naturlige forklaringer på at det er så store forskjeller mellom mange av de andre sykehusene, påpeker Lie.

Powered by Labrador CMS