I slutten av august åpnet det nye forskningssenteret i Bergen. 

Foto: Eivind Senneset/UiB

Nytt diabetessenter har åpnet i Bergen

Skal bruke 52 millioner kroner de neste fem årene for å forske på diabetes. 

Publisert

– De fleste diabetespasienter lever gode liv, men responsen på behandlingen varierer og mange pasienter utvikler komplikasjoner. Diagnostikk og behandling kan bli enda bedre, og det skal vi bidra til.

Det sier professor Pål R. Njølstad ved Universitet i Bergen til Helse Bergens nettsider. Han er lederen for det nye senteret, som har fått navnet PRESIS-DIA.

Trond Mohn stiftelse, Universitetet i Bergen og Haukeland universitetssykehus skal de neste fem årene bruke 52 millioner kroner på det nye diabetessenteret, skriver Helse Bergen.

30 forskere

Helse Bergen skriver videre at en gruppe på 30 forskere skal studere årsaker til utvikling av diabetes gjennom livet.

Forskningen skal innlemme genetikk og cellebiologi med klinisk informasjon fra Norsk Diabetes Biobank, Norsk diabetesregister for voksne, Norsk MODY (Norwegian Maturity-Onset Diabetes of the Young)-register, Norsk barnediabetesregister og Den norske mor, far og barn-undersøkelsen (MoBA).

Ledergruppen ved det nye diabetes-senteret: F.v. Valeriya Lyssenko, Pål R. Njølstad og Gunnar Mellgren.  Foto: Eivind Senneset/UiB

– Dagens klassifisering av diabetes er for grov

Diabetes er blant de mest utberedte sykdommene både nasjonalt og internasjonalt. Om lag 350.000 nordmenn har diagnosen, mens på verdensbasis er om lag 54 millioner mennesker rammet. Det er ifølge Helse Bergen oppdaget over 500 gen-variasjoner av de vanlige diabetesformene type 1-diabetes og type 2-diabetes.

– Dagens klassifisering av diabetes er for grov, og grunnleggende mekanismer for sykdommen er bare delvis kjent. Økt kunnskap om årsaker, mekanismer og bedre klassifikasjon er sentralt for å utvikle metodikk som gi den enkelte pasient skreddersydd og unik behandling, det vi kaller presisjonsmedisin, sier Njølstad til Helse Bergen.

Internasjonale fagmiljøer

Professor Valeriya Lyssenko skal, sammen med professor Gunnar Mellgren, være nestleder ved senteret, som også involverer anerkjente fagmiljøer i Norden, Tyskland, Sveits, Storbritannia og USA.

Margareth Hagen, rektor ved UiB, har sterk tro på senteret.

– Vi er stolte over at vi i Bergen har klart å trekke til oss og bygge kompetanse på internasjonalt nivå på dette fagområdet. Vi ser fram til å følge utviklingen og resultatet av den forskningen de nå skal i gang med. Dette er nok et skritt i å posisjonere miljøene som ledene innen presisjonsmedisin, sier hun ifølge Helse Bergen.

Powered by Labrador CMS