Gir lungetips over KOLS-linjen
Noen er fortvilet over blåreseptordningen, andre trenger en oppmuntrende prat. Siden starten i november har KOLS-linjen fått daglige henvendelser.
Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.
Hanna Hånes
- KOLS har blitt mer kjent, dermed er det også flere som har spørsmål knyttet til sykdommen, sier prosjektleder for Kols-linjen, Åse Løken Castilla.
Telefonen drives av Landsforeningen for hjerte- og lungesyke, og betjenes av tre erfarne sykepleiere ved Glittreklinikken i Hakadal.
Gir tips og råd
Castilla gleder seg over å kunne hjelpe innringerne, enten det er helt enkle spørsmål, tips om hvor de kan henvende seg eller når de bør oppsøke fastlegen.
- For eksempel er det mange som ikke vet at de kan få henvisning til fysikalske institutter med refusjonsrett. Her kan Kols-pasienter trene gratis under veiledning av en fysioterapeut. Andre har ikke hørt noe om hvilke teknikker de kan bruke for å få opp slim. Dess-uten tipser vi gjerne om Røyketelefonen for dem som ønsker hjelp til å slutte og røyke. Røyketelefonen holder folk i ørene og ringer tilbake, det trengs ofte.
Medisiner «i hytt og vær»
- Er det mange som spør om medisiner?
- Ja, noen bruker medisiner litt «i hytt og vær». Kanskje har de fått noen medisiner på sykehuset, og noen andre hos fastlegen. Da anbefaler vi at de tar med alt til legen og ber om at fastlegen rydder opp og gir dem en liste. Vi tipser ofte om at de bør bestille en dobbeltime hvis de vet at de trenger mer tid for å klare opp i ting. Kanskje bør de be om å få prøve både Diskus og Turbohaler, for ofte er det slik at man klarer det ene bedre enn det andre.
- Hvor lang tid bruker du på hver samtale?
- Hos oss er det rom for mer tid og vi bruker gjerne en halv time. God informasjon om medisinene og sykdommen kan bety mye i pasientens hverdag. De som ringer er ofte interessert i å gjøre noe selv.
- Er det pasienter med nyoppdaget KOLS som ringer?
- Noen få sier at «jeg fikk KOLS for to uker siden. Hva er det?» Men de fleste har hatt KOLS en god stund. Noen går ofte til legen, andre burde vært fulgt opp tettere, for eksempel med pusteprøver et par ganger i året. I noen tilfeller hadde det nok vært bra med et lite kurs hos lungesykepleier.
Oppmuntrende ord
- Er det noen som ringer med angstproblemer?
- Det også. I mitt arbeid ved Glittreklinikken, møter jeg pasienter som har panikkangst, men jeg har ikke truffet på slike over KOLS-linjen. Men de som ringer kan ofte uttrykke tristhet, og at de føler seg nedfor. Det kan være personer i høy alder som har mistet partneren sin og ikke har så mange å snakke med, sier Åse Løken Castilla som gjerne bidrar med noen oppmuntrende ord.
KOLS-linjen på 800 89 333 er åpen på dagtid fire dager i uken og torsdag på ettermiddagstid. Åpningen skjedde i begynnelsen og november og ved slutten av fjoråret hadde nesten 300 personer ringt.
KOLS-linjen
De 10 vanligste spørsmålene:
1) Hva er KOLS?
2) Hvordan kan jeg få diagnosen?
3) Jeg ønsker informasjon om inhalasjonsmedisiner - hvordan jeg skal bruke dem, hvordan de virker.
4) Hvorfor får jeg ikke inhalasjonsmedisinene på blå resept lenger, selv om jeg hadde god virkning av dem?
5) Hvordan får jeg opphold til rehabilitering?
6) Hvor kan jeg få hjelp til røykeslutt?
7) Hva kan jeg gjøre selv for å forebygge forverring av sykdommen?
8) Kan jeg lufte tanker og følelser for dere på kolslinjen?
9) Jeg skal til legen, kan kolslinjen hjelpe meg i forkant?
10) Hva skal jeg spørre legen om?
Temabilag: Lunge, Dagens Medisin 03/07
Saker fra lungebilaget (DM 03/2007):
- Hver femte akuttinnleggelse gjelder KOLS
- Utpust avslører astma og KOLS
- Luftforurensing øker KOLS-risikoen
- Flere lungekreftpasienter opereres
- Plukker ut pasienter med bronkoskop
- Kan unngå innleggelse for astmabarn
- Foreldre underrapporterer innerøyking
- Astmapasienter har for dårlig kontroll
- Vet ikke nok om Glittreklinikken
- Gir lungetips over KOLS-linjen
- Setter søkelys på tunnelene
- Angst følger KOLS