Illustrasjonsfoto: Colourbox

Foto:

Danskutdannede fysioterapeuter slipper turnus for å få jobbe i Norge

Fysioterapeuter utdannet i Danmark kan nå søke om norsk autorisasjon rett etter at de har gjennomført studiene.

Publisert

Helsedirektoratet har gjort helomvending og vil likevel ikke pålegge fysioterapeuter med utdanning fra Danmark en prøveperiode, melder Fysioterapeuten.no.

Tidligere fikk norske fysioterapeuter utdannet i Danmark autorisasjon uten å jobbe som turnuskandidater i ett år. Men siden februar 2020 skulle autorisasjonssøknader fra nordiske søkere behandles etter yrkeskvalifikasjonsdirektivet i EØS-avtalen.

Dermed fikk norske studenter i Danmark beskjed fra norske myndigheter om at de måtte gjennom turnustjeneste på lik linje med studenter i Norge. Fysioterapeutene som tok utdanning i Danmark, hadde imidlertid ikke krav på verken turnusplass eller lønn i turnustjenesten.

Etter å ha sett nærmere på saken og bedt om faglige råd fra OsloMet, har Helsedirektoratet konkludert med at de danske fysioterapeututdanningene er like gode som den norske utdanningen, inkludert turnustjenesten, melder Fysioterapeuten.no.

– Basert på denne vurderingen, finner vi ikke grunnlag i gjeldende regelverk for å pålegge en prøveperiode, skriver seniorrådgiver i Helsedirektoratet Cathrine Lien Jensen i et brev til Norsk Fysioterapeutforbund.

Denne endringen i godkjenningspraksis innebærer at søkere med dansk fysioterapiutdanning får autorisasjon uten krav om først å ha gjennomført turnus i Norge, skriver nettstedet. 

Les også: Norsk Fysioterapiforbund styrer mot millionunderskudd

Powered by Labrador CMS