STOR ETTERSPØRSEL: Dobbelt så mange private pasienter kommer til oss nå, sammenlignet med for bare et par år siden, sier direktør Anita Tunold i Aleris. 

Foto: Aleris

Halvparten er positive til å kunne kjøpe private helsetjenester

Over 20 prosent flere er positive til å kjøpe private helsetjenester sammenlignet med  tilsvarende undersøkelse i fjor, ifølge analysebyrået Kantar. – En trend vi har sett en stund, sier Aleris-sjef Anita Tunold. 

Denne artikkelen er mer enn to år gammel.

51 prosent av befolkningen er positive til at man kan kjøpe private helsetjenester. Det er over 20 prosent flere enn i tilsvarende undersøkelse i fjor. Dette ifølge Helsepolitisk barometer, utført av Kantar, ifølge Nrk.

Anita Tunold, administrerende direktør for Aleris, Norges største private helseleverandør, er ikke overrasket. 

– Disse resultatene bekrefter det vi ser ved våre sykehus og medisinske sentre hver eneste dag: Vi opplever en enorm økning i pågangen av private pasienter. Dobbelt så mange private pasienter kommer til oss nå, sammenlignet med for bare et par år siden, sier hun i en kommentar til Dagens Medisin. 

– En trend vi har sett en stund

Tunold forteller videre at dette er en trend de har sett en stund, men som nok er forsterket av pandemien og behandlingskøene som har oppstått ved de offentlige sykehusene.

– Pasientene vil ikke vente - og de er opptatt av kvalitet og det å kunne velge selv, som hvilken lege de skal til og når behandlingen skal utføres. Vi opplever at mange har gjort mye research selv, for eksempel omkring legens erfaring og tilbakemeldinger fra tidligere pasienter. Helsa er viktig for oss, og vi er villige til å investere i den.

De borgerlige mest positive

Tallene fra Kantar-undersøkelsen viser at oppslutningen er tydelig større blant dem som stemmer på borgerlige partier. Høyres velgere var også de som var mest positive ifølge undersøkelsen.

– Det er jo ingen tvil om at det offentlige er ryggraden i vår helsetjeneste, men de private er et veldig viktig supplement. De bidrar med kapasitet. De bidrar med mangfold. De bidrar med innovasjon, sier leder av helse- og omsorgskomiteen for Høyre, Tone Wilhelmsen Trøen til Nrk.

Vil redusere privatisering

Regjeringen har i Hurdalsplattformen bestemt at «dagens markedstenkning, målstyring og privatisering i helsetjenesten må reduseres». Det vil blant annet si at godkjenningsordningen i fritt behandlingsvalg skal avvikles.

Mandag ble forskriftsendringen om avvikling av godkjenningsordningen i fritt behandlingsvalg sendt på høring.

Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol begrunnet ønsket om avviklingen av ordningen med at den «i liten grad har oppnådd formålet om å få ned ventetidene eller gjort helsetjenesten mer effektiv».

– Ordningen har derimot trukket penger fra lokalsykehus – og i hovedsak gått til private klinikker på Østlandet, sa hun videre.

Tre av ti har ikke tatt stilling

Spørsmålet som ble stilt i Helsepolitisk barometer var:

Synes du det er positivt eller negativt at det i Norge er mulig å kjøpe private helsetjenester?

  • 51 prosent svarte positivt
  • 22 prosent svarte negativt
  • 16 prosent svarte at det spiller ingen rolle
  • 11 prosent svarte vet ikke

2011 personer svarte på spørsmålet. Feilmarginen er på +/- 2,2%-poeng.

Powered by Labrador CMS