Foto:

SV: Mener lavterskeltilbud i psykisk helse er glemt

SV er fornøyd med Frps gjennomslag for mer til psykisk helse, men mener lavterskeltilbud er glemt.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn to år gammel.

I en rapport som Riksrevisjonen la frem forrige uke advarer de om at mange ikke får hjelp i tide. Flere kritiske punkter ble trukket fram.

Helsepolitisk talsperson for SV, Nicolas Wilkinson, mener rapporten er knusende, og at den viser at regjeringen har sviktet over mange år.

– Manglene i psykisk helsevern er dramatiske. I kombinasjon med et svært høyt arbeidspress på de ansatte, forventinger fra helseforetakene om å spare penger, og en økning av personer som trenger hjelp, viser dette et system der det må tas store grep, sier Wilkinson.

Han viser til at Riksrevisjonen og den regjeringsoppnevnte ekspertgruppen foreslår lavterskel psykisk helsehjelp i kommunene.

–  Når regjeringen ikke følger opp, foreslår vi en stor økning, og et samarbeid for at alle i alle kommuner skal få god hjelp tidlig i kommunene, sier han.

Fremskrittspartiet (Frp) har fått gjennomslag for å styrke bevilgningene til psykisk helse og nye medisiner med til sammen 450 millioner kroner.

Bevilgningene øremerket til psykiatri gjennom kjøp av privat behandlingskapasitet økes med 100 millioner kroner. I tillegg styrkes barne- og ungdomspsykiatrien med 150 millioner. Kommunene får også et ekstratilskudd på 65 millioner kroner.

Det er bra, mener Wilkinson, men sier SV vil ta kampen for å styrke lavterskeltilbud.

– Regjeringen lovte mer penger til psykisk helsevern, som de aldri har fulgt opp. Det er rop om hjelp både fra de ansatte og de som trenger psykisk helsehjelp. Jeg håper og tror at psykisk helse vil bli en av de viktigste valgkampsakene. Da blir det lettere å få flertall for SVs forslag om styrking av psykisk helsevern. Vi er klar for å ta over regjeringsmakten og endelig starte en opptrappingsplan for psykisk helse, avslutter Wilkinson.

Powered by Labrador CMS