DÅRLIG VÆSKEREGULERING: Diabetes insipidus kjennetegnes ved at kroppen skiller ut mange liter ukonsentrert urin i døgnet. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Foto:

Studie: Sykdommen diabetes insipidus forveksles med diabetes mellitus

Åtte av ti pasienter med den sjeldne sykdommen diabetes insipidus, har opplevd at helsepersonell forveksler den med diabetes mellitus, viser en ny studie. Nå tar forskere til orde for å endre navnet.

Publisert

Diabetes insipidus er en sjelden sykdom som kjennetegnes ved at kroppen skiller ut mange liter ukonsentrert urin i døgnet, noe som fører til økt tørste og at salt- og væskebalansen påvirkes.  

Sykdommen skyldes enten mangel på antidiuretisk hormon (ADH, også kalt arginin vasopressin), eller at produksjonen er normal, men at nyrene ikke reagerer normalt på hormonet, ifølge NHI.

Pasientene behandles med legemiddelet desmopressin som har en lignende effekt i kroppen som hormonet ADH.

En internasjonal forskergruppe har gjennomført en stor nettbasert spørreundersøkelse blant pasienter med sykdommen diabetes insipidus. Deltagere fra flere ulike land svarte på spørsmål om sykdommen og den behandlingen de har fått, melder svenske Dagens Medicin.

Resultatene er publisert i Lancet Diabetes & Endocrinology.

Her kommer det blant annet frem at åtte av ti av deltakerne har opplevd at helsepersonell forveksler sykdommen med diabetes mellitus, som er en gruppe sykdommer som skyldes at kroppen ikke produserer nok insulin eller at insulinet virker for dårlig.

Vanskelig å få riktig behandling

35 prosent av de drøyt 1000 deltakerne i undersøkelsen, svarte at de hadde blitt innlagt på sykehus minst en gang på grunn av for lave eller for høye natriumnivåer.

En fjerdedel av deltagerne svarte at det under innleggelsen hadde vært vanskelig å få behandling med legemiddelet desmopressin.

Forskerne bak studien skriver at problemet delvis kan forklares av at helsepersonell har lite kunnskap om sykdommen og at de blander den med diabetes mellitus.

 

Hva skal sykdommen hete?

Et navnebytte kan derfor føre til bedre behandling, mener de, og viser til at dette allerede er noe som diskuteres i internasjonale endokrinologikretser.

Forskerne foreslår følgende nye navn: argininvasopressinmangel og argininvasopressinresistens, melder Dagens Medicin.

85 prosent av deltakerne i studien svarte at de er enige i at sykdommen bør bytte navn.

Har du fått med deg denne? Norske leger vil endre syndrom-navn: – Håper brevet i Lancet Psychiatry skaper diskusjon

Powered by Labrador CMS