RETROSPEKTIV STUDIE: En oppfølgingsstudie på 1061 Covid-pasienter som fikk kombinasjon av klorokin og antibiotika i Marseille, viser 8 døde. Foto: Getty Images

RETROSPEKTIV STUDIE: En oppfølgingsstudie på 1061 Covid-pasienter som fikk kombinasjon av klorokin og antibiotika i Marseille, viser 8 døde.

Foto: Getty Images

Studie publisert på 1061 pasienter som fikk malariamedisin i Frankrike

– Det er vanskelig å si noe med særlig sikkerhet på bakgrunn av slike data, sier virusekspert Olav Dalgard.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.

En nylig publisert retrospektiv observasjonsstudie følger opp 1061 pasienter med Covid-19 i Frankrike som har fått kombinasjonsbehandlignen hydroksylklorokin og azitromycin, i tidsskriftet Travel Medicine and Infectious Disease.

Behandlingen har blant annet blitt omtalt av president Donald Trump som «the biggest game changer».

Studie: Lav dødelighet
Studien viser at 973 pasienter hadde et godt sykdomsforløp etter ti dager.

KRITIKK: – Det er historisk kontrollgruppe og det er ingen god kontroll. Det er vanskelig å si noe med særlig sikkerhet på bakgrunn av slike data. Det har liten verdi, sier professor Olav Dalgard. 

      
        Foto: Per Corneliussen
KRITIKK: – Det er historisk kontrollgruppe og det er ingen god kontroll. Det er vanskelig å si noe med særlig sikkerhet på bakgrunn av slike data. Det har liten verdi, sier professor Olav Dalgard.  Foto: Per Corneliussen

46 pasienter hadde alvorlig sykdomsforløp, og åtte personer døde.

Alle dødsfall var fra respirasjonssvikt, og var ikke assosiert med hjertefeil som følge av medikamentet (cardiac toxicity).

Abstraktet til studien konkluderer med at kombinasjonsbehandlingen er trygg, og assosiert med lav dødelighet.

– Kan ikke konkludere
– Dette er forutsigbar metodekritikk. Det er historisk kontrollgruppe og det er ingen god kontroll.  

Det er vanskelig å si noe med særlig sikkerhet på bakgrunn av slike data. Det har liten verdi, sier professor Olav Dalgard ved Universitetet i Oslo om den nylig publiserte studien.

Dalgard er overlege ved Akershus universitetssykehus (Ahus), og forsker på klorokin.

– Av de som er inkludert vil man si at det var lav mortalitet i klorokin og antibiotikagruppen, sammenlignet med sykehusinnlagte for eksempel i New York eller Wuhan, men ved norske sykehus er ikke dette så langt unna vår observasjon. Vi har ikke gitt hydroksylklorokin og azithromycin til alle. Så jeg tror ikke man kan si at dette er et tegn på at kombinasjonen har effekt.

– Det var ikke signaler om hjerterytmeforstyrrelser i studien. I et så stort materiale så ville man ha fanget opp hjerterytmeforstyrrelser. Det er den gode nyheten. Behandlingsresponsen blir vi ikke så mye klokere på.

Powered by Labrador CMS