Per Brandtzæg hedres med millionpris

Norges mest vitenskapelig siterte forsker, professor Per Brandtzæg, er tildelt Fernströms nordiske pris på én million svenske kroner for sin forskning på slimhinnenes immunsystem.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

- Prispengene skal ikke brukes til verken svømmebasseng eller lystyacht, forsikrer prisvinneren Per Brandtzæg (78). Foto: Bård Gudim

Per Brandtzæg har i flere tiår undersøkt hvordan immunsystemet i slimhinnene bekjemper sykdommer i luftveier og tarm, og hva som hender når noe går galt i disse mekanismene.
Den 78 år gamle prisvinneren er pensjonert fra Universitetet i Oslo, men driver fortsatt forskning ved Rikshospitalet i Oslo.
Har noen hull å fylle
På spørsmål om hva han skal gjøre med den store pengesummen, svarer Brandtzæg at det vet han ikke ennå.
- Men jeg kan i hvert fall si at det ikke blir noe svømmebasseng eller lystyacht! Derimot har jeg visse hull å fylle i forskningen jeg fortsatt holder på med. Dessuten har jeg elleve barnebarn og to bonusbarn, så der kan sikkert en del av pengene komme til nytte, uttaler han i i en pressemelding fra Lunds Universitet.
Engasjert samfunnsdebattant
Eric K. Fernströms stiftelse deler hvert år ut lokale priser til forskere ved Sveriges seks medisinske fakulteter i tillegg til den store, nordiske prisen som Brandtzæg nå har fått.
Brandtzægs forskning omfatter blant annet allergisk snue, matallergier, betydningen av amming ved allergier, nyfødtes immunforsvar og slimhinnene i luftveier og svelg. Han er en engasjert samfunnsdebattant, spesielt om temaene forskningspolitikk og om forskeres rolle som sakkyndig i rettssaker.
Fernströms pris deles ut under Forskningens dag i Lund 5. november.

Powered by Labrador CMS