To norske studier blant verdens fremste

I en kåring av de beste vitenskapelige publiserte studiene innen fysioterapi, er to norske studier blant de 15 ypperste.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

PÅ LISTEN: Professor Kari Bø. Foto: Norges Idrettshøyskole

Bak kåringen står Pedro, en database for forskning innen fysioterapi, ved The George Institute for Global Health i Australia.

Databasen fyller 15 år i oktober, og i den anledning publiserer de listen over de 15 mest betydningsfulle studiene som noensinne er publisert på fagområdet. Kåringen er gjort ved at brukere av databasen har nominert studier, som deretter er vurdert av et ekspertpanel.

Forebygging hos unge
Professor Odd-Egil Olsen ved UiT Norges Arktiske Universitet sin studie om forebygging av idrettsskader hos ungdom fra 2005, er på prestisjelisten. Studien viser at et strukturert program for oppvarmingsøvelser kan forebygge kne- og ankelskader hos unge idrettsutøvere.

«Studien er nominert fordi det var en av de tidlige studiene, og en av de beste studiene, som ser på forebygging av idrettsskader», skriver juryen.

Bekkenbunnstudie
Den andre norske studien er fra 1999, utført av professor Kari Bø ved Norges Idrettshøyskole. Studien viser at bekkenbunnstrening er effektivt for å forbedre styrke i bekkenbunnen og redusere urininkontinens hos kvinner med stressinkontinens.  

 «Dette var den første grundige evalueringen av effekten av bekkenbunnstrening for stressinkontinens. Studien viste at trening av bekkenbunnsmuskulaturen var overlegen elektrisk stimulering og vaginalkjelger i behandlingen av stressinkotinens», skriver juryen.

Svenske på listen
Den eldste av studiene på listen ble publisert i 1958, og er valgt fordi det var en av de første noensinne innen fysioterapi. Studien omhandler ansiktslammelser. De andre studiene er publisert på 1990-tallet eller senere.

I tillegg til de to norske studiene, er det også en svensk studie på listen. Studien fra 2006 viste at intensiv trening forbedret balanse, gange og styrke hos eldre mennesker i omsorgsboliger, skriver svenske Dagens Medicin.

Se hele listen over de 15 studiene

Powered by Labrador CMS