IS BIG ALWAYS BETTER: Det var overskriften da Pia Kjær Kristensen presenterte sin studie under konferansen i Stavanger. Foto: Kristine Askvik Foto:

Fant lavere dødelighet ved små sykehus

Hoftebruddpasienter ved store sykehus hadde høyere dødelighet, var lenger på sykehuset og fikk dårligere behandling, viser ny dansk studie. 

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

– Vi fant ut at pasienter ved små sykehusavdelinger fikk høyere kvalitet på sin sykehusbehandling, sammenlignet med på store sykehus, sier Pia Kjær Kristensen, phd-kandidat ved Klinisk epidemiologisk avdeling ved Aarhus Universitetshospital og Ortopædkirurgisk afdeling Hospital Horsens. 

Over 12.000 pasienter
Registerdata fra totalt 12.065 hoftebrudd-pasienter var inkludert i studien. De var alle 65 år eller eldre, og hadde et hoftebrudd i perioden 1.mars 2010 til 30.november 2011. 

Funnene fra studien ble lagt frem under den nordiske konferansen for pasientsikkerhet i Stavanger i begynnelsen av oktober. 

Studien ble publisert i Medical Care i september.

Pasientgruppen ble delt inn i tre grupper etter hva slags sykehusavdeling de ble behandlet ved; avdelinger som behandlet opptil 151 pasienter årlig, mellom 152 og 350 pasienter årlig, og over 350 pasienter årlig. 

Forskerne målte kvaliteten på sykehusbehandlingen, hvorvidt operasjonen ble forsinket og hvor lenge pasienten ble liggende på sykehuset. 

– Vi fant ut at det var de pasientene på de minste avdelingene, med opptil 151 hoftebrudd årlig, som hadde den beste kvaliteten på behandlingen. 

Høyere dødelighet
Pasienter ved store avdelinger hadde høyere dødelighet etter 30 dager, sammenlignet med pasienter som var innlagt på de minste avdelingene, når man justerer for forskellig patientsammensetning. Pasientene ved de store avdelingene hadde også et lengre sykehusopphold enn de andre. 

Kvaliteten på behandlingen ble undersøkt ved at man målte daglige smerter med smerteskala,  om pasienten var mobil 24 timer etter operasjon, gjennomførte vurdering av funksjonsnivå, sjekket om lovpålagt plan for rehabilitering var klar ved utskrivelse, om oppstart av behandling mot fremtidige fallulykker hadde startet, om medisinering med anti-benskjørhet-medikamenter hadde startet. 

Kvalitet påvirket dødelighet
Forskerne fant at det var forskjellene i kvaliteten på tilbudet, som førte til de ulike resultatene. 

– Hvis vi korrigerer for kvaliteten på behandlingstilbudet, ser vi at pasientene kommer ut likt på  dødelighet. Så kvaliteten er avgjørende for utfallet. Vi ser at kvaliteten er bedre ved de minste avdelingene, men vi vet ikke hvorfor, sier Kristensen. 

Tidligere studier har vist at hoftebruddspasienter får best resultat ved store sykehus. Denne studien viste det stikk motsatte. 

– Vi ble overrasket over funnene, sier Kristensen. 

Har sentralisert
Hun understreker samtidig at resultatene må ses i lys av at det har skjedd en sentralisering av behandling av hoftebrudd i Danmark. 

Kristensen forklarer at resultatene i den nye studien kan bety at det finnes en grense for hvor mye man kan tjene på å sentralisere behandlingstilbud når gjelder pasienter med hoftenære lårbensbrudd. 

– Man må ha et visst pasientvolum for å opprettholde en god behandlingskvalitet. Om avdelingene blir for store kan det se ut som stordrift-fordelene ikke virker på en positiv måte lenger. Da kan det bli for stort og pasienten får ikke den samme kvaliteten på behandlingen, sier Kristensen. 

Powered by Labrador CMS