Barn skader seg mest i friminuttet

Mer kroppsøving vil derfor ikke føre til flere bruddskader, viser ny studie.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Innføring av daglig kroppsøving er foreslått for å redusere overvekt blant barn. Samtidig er det registrert en økning av sports- og aktivitetsrelaterte brudd hos barn.

Ståle Clementsen og Per-Henrik Randsborg ved ortopedisk avdeling på Akershus Universitetssykehus ville derfor undersøke om innføring av mer kroppsøving vil føre til økt bruddrisiko.

Flest brudd hos gutter
Forskerne har kartlagt alle bruddskader hos skolebarn i løpet av ett år. De fant 1144 brudd, hvorav 422 (37 prosent) var skolerelatert. Det er flest gutter som pådrar seg brudd (61 prosent), og de gjør det oftest i forbindelse med uorganisert lek i friminutt.

22 prosent av bruddene skjedde i gymtimen, og forskerne fant at risikoen for å pådra seg et brudd under kroppsøving økte med alder.

- Trygge rammer
Bruddraten ved kroppsøving er altså lavere enn for andre barneaktiviteter. Forskerne konkluderer dermed med at gymtimen er trygge rammer for barns aktivitet ettersom den foregår i kjente omgivelser med lærer til stede.

«En økning av antall gymtimer i skolen synes derfor å være forsvarlig og vil ikke føre til en økt bruddrisiko i forhold til nesten alle andre fysiske aktiviteter barn bedriver på fritiden», skriver forskerne i studien som legges frem på ortopedenes høstmøte denne uken.  

Powered by Labrador CMS