Mer leddgikt hos rusmisbruker-barn

Barn som vokser opp med rusmisbrukende foreldre har økt risiko for å få leddgikt i voksen alder, ifølge ny studie.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Kanadiske forskere som har gjort en observasjonsstudie med over 13000 voksne deltakere, fant at personer hvis foreldre misbrukte alkohol eller stoff, hadde 30 prosent større sannsynlighet for å ha leddgikt.
Den økte risikoen er i forhold til deltakere i studien uten en familiebakgrunn med rusmisbruk, melder Helsebibliotekets nyhetsbrev PsykNytt.
Kronisk stress
– Vi tror at motgang i barndommen kan endre måten en person reagerer på stress på, gjennom livet, sier lederen for forskergruppen, Esme Fuller-Thomson, PhD, fra universitetet i Toronto, til nettidskriftet Medscape.
– Barn som vokser opp med foreldre som misbruker rusmidler, lever ofte under svært vanskelige forhold i hjemmet. Kronisk stress i barndommen kan skape langvarig dysfunksjon i kroppens stressrespons-system. Forstyrrelser i dette responssystemet har blitt knyttet til leddgikt, forklarer professoren.
Justert for andre faktorer
Den kanadiske studien har analysert datamateriale fra en stor befolkningsundersøkelse i Canada i 2005. Resultatene er justert for blant annet risikofaktorer for kronisk sykdom, alkoholbruk, røyking, overvekt, sosioøkonomisk status og psykisk helse.
Rusmisbruk hos foreldrene var statistisk signifikant faktor ved leddgikt også når det ble korrigert for dette.
Forfatterne understreket at det var umulig å fastslå om det er en årsakssammenheng mellom rusmisbruk og leddgikt, siden datamaterialet er hentet fra en befolkningsundersøkelse.

Powered by Labrador CMS