Disse legene fikk mest

Se listen over helsepersonell som fikk utbetalt størst summer fra legemiddelselskapene i fjor.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

I sommer offentliggjorde legemiddelselskapene for første gang en oversikt over utbetalingene til helsepersonell, helseforetak og organisasjoner.

Til sammen overførte legemiddelselskapene 146 millioner kroner, hvorav 20,4 millioner kroner er honorarer til helsepersonell som har samtykket til offentliggjøringen.

Kan nekte å stå på listen
Ved å sammenstille informasjon fra de ulike selskapene, har Dagens Medisin utarbeidet en liste over de største utbetalingene til leger som har valgt å være åpne om honorarene sine.

Ifølge norsk lov har nemlig legene mulighet til å reservere seg mot at dette blir kjent, noe en tredel av helsepersonellet har valgt å gjøre. Listen er dermed ikke komplett.

Målet er mer tillit
Det er legemiddelbransjen som selv har tatt initiativet til ordningen. Håpet er at åpenheten om samarbeidet mellom leger og industri skal øke tilliten til alle parter.

Offentliggjøringen skjer i hele Europa etter en beslutning i sammenslutningen av legemiddelindustriforeninger i Europa (EFPIA). Ordningen har fått tilnavnet «EFPIA Disclosure Code».

Legeforeningen har oppfordret sine medlemmer til å bidra til åpenhet ved å samtykke til offentliggjøring.

Søk i databasen: Selskapenes utbetalinger til helsepersonell og helseforetak

Les også: – Naturlig at dette er offentlig

Powered by Labrador CMS