Nyheter for deg som jobber i helsevesenet. Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn
NATURLIG: - Jeg ville ikke hatt problemer med å samtykke, men tenkt at det var naturlig. Jeg tror alle aktører har fordel av at dette samarbeidet avmystifiseres, sier Jon Helle, som er fungerende president i Legeforeningen i ferietid. Foto: Per Corneliussen

– Dette skal ikke være mystisk

Jon Helle, fungerende president i Legeforeningen, oppfordrer alle leger til å samtykke til at honorarer fra industrien offentliggjøres.

Publisert: 2016-07-11 — 06.00
Denne artikkelen er over seks år gammel.

Nylig offentliggjorde legemiddelselskapene i Norge alle utbetalinger de har gjort til helsepersonell og helseforetak. Tiltaket fått navnet «EFPIA Disclosure Code», og målet er mer åpenhet som skal sikre tillitt til aktørene i bransjen.

Legemiddelindustrien (LMI) har derfor oppfordret alle leger til å være åpne, og noen selskaper, blant annet GSK, har satt det som en forutsetning for økonomisk støtte.

Men, som Dagens Medisin kunne fortelle, har en tredjedel av legene nektet å være med på denne åpenhetslinjen. Personvernlovgivningen i Norge åpner nemlig for en slik reservasjonsrett.

Legeforeningen: oppfordrer til åpenhet
Da Dagens Medisin intervjuet tidligere president i Legeforeningen, Hege Gjessing, om dette i fjor, uttalte hun seg positiv om en slik reservasjonsmulighet. Hun sa det var opp til den enkelte lege å avgjøre om de ville samtykke til offentliggjøring, uten å komme med en generell anbefaling om å gjøre nettopp det.

Nå ønsker Jon Helle, fungerende president i Legeforeningen, å justere dette inntrykket.

– Legeforeningen er positive til offentliggjøring, og mener åpenhet rundt honorarene vil bidra til at pasienter og myndigheter kan ha tillitt til at samarbeidet mellom industri og leger skjer i ordnede former. Derfor har vi sendt ut informasjon til alle våre medlemmer hvor vi anbefaler legene å gi sin aksept og dermed bidra til åpenhet og transparens, sier Helle.

 – Nytt og fremmed
– Hvordan ser du på at en tredjedel av legene ikke har fulgt dette rådet?

– Det tror jeg er fordi dette er noe nytt og fremmed, og i Norge er det ikke kultur for å snakke om lønn og avlønninger. Jeg kjenner ikke til hva som er årsaken til at noen har sagt nei til samtykke, men vi er nokså sikre på at andelen som samtykker kommer til å øke i årene som kommer, sier Helle.

Han understreker samtidig at alle, både Legeforeningen og industrien, må forholde seg til personvernlovgivningen og at ingen kan tvinges til samtykke.

– Opp til den enkelte
– Det er opp til den enkelte selv å ta stilling til om man samtykker til offentliggjøring, og vi kan ikke sette krav om det. Det kan være individuelle forhold som tilsier at det kan være behov for hemmelighold, men vi ønsker i utgangspunktet at alle skal være åpne om det, sier Helle, som mener dette vil være positivt for legestanden.

– Dette skal ikke være noe mystisk. Samarbeidet mellom industrien og legene er legitimt og nødvendig, og en naturlig del av fagutvikling, medikamentutvikling og helsetjenesteutvikling. Det bidrar også til at eksisterende medikamenter gis til de rette pasientene på rett indikasjon og på rett måte.

Ville selv vært åpen
– Har du selv mottatt honorar fra industrien, og dermed tatt stilling til dette?

– Siden jeg bare har vært kliniker én dag i uken i mange år har jeg ikke vært i en posisjon der jeg har fått forespørsler fra firma. Jeg ville ikke hatt problemer med å samtykke, men tenkt at det var naturlig. Jeg tror alle aktører har fordel av at dette samarbeidet avmystifiseres.

Han påpeker at en avtale inngått mellom industrien og Legeforeningen inngått allerede i 2004 regulerer dette samarbeidet og gir grunnleggende retningslinjer for all samhandling.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem
 • dag coucheron 11.08.2016 19.00.49

  Hallo! Jasså - så grunnen til at 1/3 av legene ikke vil offentliggjøre sine honorarer er at dette er "nytt og fremmed". Det er fristende å sitere tidligere president i usa, Bill Clinton: "Its all about money, stupid!!" Hva med en liste over "ikke-korrupte leger"?

 • Lege 14.07.2016 19.58.16

  Offentlig ansatte leger bør ikke ha anlednign til å få feite honorarer fra legemiddelfirmaene. Disse inntektene må gå til arbeidsgiver, og så får man heller åpne for bonustillegg for de som tjener inn mye til foretaket. Slik er det delvis noen steder, men neppe som hovedregel. Man er åpenbart inhabil når store deler av inntektene kommer direkte fra legemiddelprodusentene.

 • Feil 11.07.2016 23.18.46

  Leger er nok ikke vant til åpenhet og åpenhetskultur. Og det er jo ikke så rart. For de sitter jo der nedgravd i sine lukkede og mørke journaler. Hele feilfrie, dagen...

 • Steinar Madsen 11.07.2016 11.30.12

  Det er gode grunner til.at det bør være åpenhet. Les artikkel i fagbladet Journalen om leger som bryter reklamereglene: fagbladetjournalen.no/leger-bryter-reklamereglene/

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!