Illustrasjonsfoto: Getty Images Foto:

Illustrasjonsfoto: Getty Images

Foto:

Studie: Antistoffer virker ikke like godt på ny omikron-variant

En ny mutert variant av omikron som er i omløp, er langt mer motstandsdyktig mot antistoffer enn tidligere varianter, ifølge svensk forskning.

Publisert

Når du har gått gjennom covid-19 og når du har fått koronavaksine dannes det antistoffer som skal beskytte mot ny smitte.

Ifølge svenske forskere er en ny variant av omikron som ble oppdaget tidligere i høst – BA.2.75.2 – langt mer motstandsdyktig mot slike antistoffer. Undervarianten er også motstandsdyktig mot flere antivirale legemidler som brukes i behandling av personer med høy risiko for alvorlig covid-19, melder Forskning.no.

I studien som er gjort på 75 tilfeldige utvalgte blodgivere i Stockholm, er antistoffer cirka en sjettedel så effektive mot den nye undervarianten, opplyser Karolinska Institutet i en pressemelding.

Blodprøvene ble tatt i tre perioder: I november i fjor før omikron ble oppdaget, i april etter en stor omikron-bølge i landet og i slutten av august/begynnelsen av september etter at den nå dominerende varianten – BA.5. – ble dominerende

– Vi vet nå at dette bare er en av flere nye varianter med liknende mutasjoner, som sannsynligvis kommer til å dominere i løpet av nær fremtid. Det innebærer at vi kan forvente oss at antallet infeksjoner kommer til å øke i vinter, sier Ben Murrell i pressemeldingen.

Han er en av forskerne som står bak studien, som er publisert i tidsskriftet The Lancet Infectious Diseases.

Murrell understreker at det fremdeles er flere ting som man ikke vet svaret på, for eksempel om de nye variantene vil føre til flere sykehusinnleggelser. Det mangler også data om hvor godt de oppdaterte koronavaksinene vil beskytte mot disse variantene.

Les også: FHI: Oppdaterte vaksiner skal tilbys i Norge

Powered by Labrador CMS