Ventetid på flimmerbehandling kan ha betydning
Hos personer med nyoppstått flimmer kan ventetid på elektrokonvertering ha betydning for om man beholder normal hjerterytme etterpå, men dette gjelder nok de færreste som elektrokonverteres, sier avdelingssjef Arnljot Tveit.
Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.
Tirsdag ble det lagt frem en studie på hjertekongressen i Barcelona som viste at det ser ut til å være trygt å stå på ny blodfortynnende behandling før elektrokonvertering for atrieflimmer.
Studien viste at konvertering kan skje etter tre ukers behandling, noe som er kortere ventetid enn det som i praksis er ventetiden for pasienter som bruker Marevan.
Avdelingssjef ved Forskningsavdelingen på Bærum sykehus, Arnljot Tveit, var til stede på presentasjonen i Barcelona. Han sier at ventetid kan ha en viss betydning – for noen.
– Hvis vi klarer å elektrokonvertere innen fire til seks uker etter at flimmeret startet, så vil pasienten antakelig ha noe bedre muligheter for å beholde normal hjerterytme enn om de venter lengre. Men hvis en pasient allerede har hatt atrieflimmer i flere måneder, betyr nok ikke noen ekstra ukers ventetid noe for resultatet. Dessverre gjelder dette de fleste av pasientene som henvises til elektrokonvertering, og halvparten av disse får tilbake flimmer i løpet av et par uker, sier Arnljot Tveit til Dagens Medisin.
Strenge rutiner
Han mener den nye studien er betryggende.
– Selv om studien ikke er konklusiv, er det flott at det er gjennomført en slik studie på Xarelto. Dette er det eneste av de tre nye blodfortynnende legemidlene vi bruker som bare skal tas én gang daglig, sier Tveit.
Han legger til at rutinene er strenge for pasienter som skal elektronkonverteres.
– Det skjer at pasienter er usikre på om de har tatt alle pillene, og da tar vi ingen sjanser og pasienten må vente minst tre uker til. Vi har strenge rutiner for dette.
– I studien har noen av pasientene på forhånd fått enten Marevan eller en av de nye antikoagulantene. Ble det funnet noen forskjeller hos disse?
– Det er et interessant spørsmål, men det ble ikke lagt frem resultater på dette. Det blir spennende å se den endelige artikkelen som blir publisert i European Heart Journal, svarer Tveit.
Interessekonflikter: Arnljot Tveit har ingen oppgitte interessekonflikter.