STOR ÆRE: – Jeg må si at dette virkelig var en pris som jeg ønsket meg. Dette er en stor anerkjennelse, spesielt fordi prisen overrekkes av Hans Majestet Kong Harald. Jeg har aldri hilst på kongen før, så dette blir absolutt første gang for meg, sier professor Eva Gerdts, vinneren av Hjerteforskningsprisen 2022. 

Foto: Vidar Sandnes

Professor Eva Gerdts får Hjerteforskningsprisen

– Dette er den gjeveste prisen man kan få i Norge som hjerteforsker, så dette var en pris jeg virkelig ønsket meg, sier hjerteforskeren fra Universitetet i Bergen.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn to år gammel.

Torsdag overrekker selveste Hans Majestet Kong Harald Hjerteforskningsprisen til den anerkjente bergenske hjerteforskeren Eva Gerdts, som av mange anses som en av Norges fremste eksperter innen hjertesykdom og kjønnsforskjeller.

Prisen inkluderer et pengebeløp på 200 000 kroner som skal brukes til hjerte- og karforskning, og deles ut av Nasjonalforeningen for folkehelsen.

Les også: Ønsker kjønnsspesifikk merking av legemidler

På samme arrangement ble professor Bettina Husebø tildelt Nasjonalforeningens demensforskningspris. Les mer om Husebøs forskning i kommende papirutgave av Dagens Medisin.

– En stor anerkjennelse
– Hvordan reagerte du da du fant ut at du var årets prisvinner?

– Jeg visste at jeg var nominert. I tillegg kjenner jeg vedkommende som fikk prisen i fjor (Thor Edvardsen red.anm.), og jeg oppfatter meg på samme nivå som han som forsker, så jeg var forberedt på at det kunne bli meg. Men jeg må si at dette virkelig var en pris som jeg ønsket meg. Dette er en stor anerkjennelse, spesielt fordi prisen overrekkes av Hans Majestet Kong Harald. Jeg har aldri hilst på kongen før, så dette blir absolutt første gang for meg, sier Gerdts til Dagens Medisin. 

– Hva er det med din forskning som gjør at du nå får denne prisen?

– Det er nok at jeg har satt søkelys på noe i min forskning som ikke så mange andre forskere gjør i Norge, nemlig hjertesykdom hos kvinner. Vi har påvist at det er ulike risikofaktorer for å få hjertesykdommer hos kvinner og menn, og at kvinner kan få andre varianter av hjertesykdom enn menn. 

– Det handler ikke om likestilling
Gerdts peker på at forskningen har vært banebrytende og åpnet et nytt kapittel i boken om behandlingen av kvinner med hjertesykdom.

– Tradisjonelt sett har det vært fokus på at kvinner skal få den samme, gode behandlingen som menn, sett i et likestillingsperspektiv. Men vi har bygget en ny etasje over dette igjen: Det handler ikke om likestilling. Kvinner er biologisk forskjellige, og kvinners to x-kromosomer har en mye større effekt på hjerte-, immun- og hjernesystemet enn vi trodde. Dette er ny kunnskap som det har vært veldig spennende å jobbe med, sier Gerdts til Dagens Medisin. 

Klare med oppfølgingsprosjekt
– Prisen inkluderer et pengebeløp på 200 000 kroner som skal gå til videre forskning. Vet du hva de skal brukes på?

– Ja, de skal pløyes inn i et nytt prosjekt. Det er en oppfølging av en kohort som vi samlet for 10 år siden. Det var en samling av 620 friske og fete personer, og vi gjorde grundige undersøkelser av deres hjerte- og karfunksjoner, samt ulike målinger av fysisk form. 

Nå vil Gerdts og forskningsgruppen gjøre en oppfølging av denne kohorten.

– Vi fant nemlig den gangen overraskende lite forskjeller mellom fedmeeffekten på mennenes og kvinnenes hjerte. Det overrasket oss, og vi vil nå gjøre en oppfølgingsundersøkelse. Kvinnene har blitt ti år eldre og har kommet forbi overgangsalderen, og nå vil vi se på forskjellene i kvinnehjertet før og etter overgangsalderen, med mannen som kontroll.

Powered by Labrador CMS