Foreldres utdanning påvirker sex-debut
Når mor og far har høy utdanning, er det mindre sannsynlig at barna deres har tidlig samleiedebut enn hvis foreldrene har lavere utdanning.
Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.
Høy utdanning hos far reduserer sannsynligheten for tidlig seksuell samleiedebut hos både sønner og døtre.
Mors utdanning påvirker på samme måten tid for seksuell debut hos sønner.
Fremtiden bestemmer
Dette kommer frem av en norsk studie blant over 7000 femten- og sekstenåringer i Norge.
Studien bekrefter også tidligere forskning som viser at de unges egne utdanningsambisjoner også påvirket sannsynligheten for tidlig samleiedebut.
De som ikke hadde planer om høyere utdanning, hadde større sannsynlighet for å ha debutert enn de som så for seg studier etter videregående skole.
Negativt kroppsbilde
Den norske undersøkelsen har sett på hvilke faktorer som samvarierer med samleiedebut blant femten- og sekstenåringer.
– Vi fant at unge med negativt kroppsbilde debuterer med samleie tidligere enn ungdom som ikke er misfornøyd med kroppen eller har et positivt kroppsbilde, forteller førsteforfatter Ann-Karin Valle til Dagens Medisin.
Valle er førstelektor ved Høgskolen i Akershus, avdeling for helse, ernæring og ledelse og stipendiat ved Institutt for allmenn- og samfunnsmedisin ved Universitetet i Oslo.
Lengter etter bekreftelse?
– Skulle man ikke tro at unge med negativt kroppsbilde i mindre grad har sex enn ungdom som er mer fornøyd med kroppen sin?
– Jo, det er sannsynlig å tenke seg at unge må ha et visst godt forhold til kropp for å ha sex. Når vi finner det motsatte, er min spekulasjon at det å debutere seksuelt for noen, kan bli et substitutt for positive tilbakemeldinger på egen utvikling og endring. Det kan være at de unge lengter så veldig etter bekreftelse på at de er gode nok, og at dette gjør dem mer sårbare for tidlig debut, tror Valle.
Spørsmål knyttet til slike spekuleringer krever videre studier for å kunne besvares vitenskapelig.
Kjønnsforskjeller
Når det justeres for ulike faktorer, som depressive stemninger og seksuelle overgrep, var negativt kroppsbilde fremdeles en prediktor for tidlig debut for jenter, men ikke for gutter.
– Dette kan skyldes kjønnsforskjeller, men kan også skyldes at måleinstrumentet for kroppsbilde, som i denne studien var basert på bekymringer for vekt, fanger dårligere opp gutter med negativt kroppsbilde. Mens vekt kan bety mye muskler for gutter, er jenter opptatt av å ha lav vekt, kommenterer Valle.
Funnene er i tråd med tidligere forsking som har vist at depressive stemninger hos jenter og gutter bidro til at de var mer seksuelt aktive. Ungdom som hadde vært utsatt for seksuelle overgrep, hadde større tilbøyelighet til tidlig seksuell debut. Effekten var størst for gutter.
Hver femte femtenåring
– Undersøkelsen ble gjennomført i 2000 og 2001. Er ikke resultatene for gamle til at de gjelder også i dag?
– Hvis vi bare hadde fokusert på alder for debut, kunne vi kanskje ha forventet forskjeller ti år senere. Men ettersom vi har sett på samvariasjon med ulike faktorer relatert til seksuell samleiedebut, er det trolig tidsaktuelt også i dag, svarer Valle.
For ti år siden hadde hver femte femtenåring debutert seksuelt med samleie. Prosentandelen var den samme for jenter og gutter. Blant sekstenåringene oppga 26 prosent av guttene og 23 prosent av jentene å ha hatt samleie.
Hva er tidlig debut?
Valle viser til at det er store individuelle forskjeller på hva unge synes er tidlig seksuell debut.
– Ungdom flest har positiv erfaring med seksualitet. Men forskning har vist at jo yngre de er når de debuterer seksuelt, desto større er risikoen for at de angrer.
Dataene er basert på en ungdomshelseundersøkelse blant ungdom og ble utført i samarbeid mellom Universitetet i Oslo, Folkehelseinstituttet og Oslo kommune.