FHI har kartlagt ytterligere to tilfeller av akutt hepatitt blant barn

Alle de til sammen fire barna som har fått påvist alvorlig, akutt hepatitt er utskrevet eller på bedringens vei. 

Publisert

Folkehelseinstituttet har tidligere meldt om to tilfeller av alvorlig, akutt hepatitt blant barn i Norge og bedt barneavdelinger være på vakt for nye tilfeller. 

Nå er det rapportert om ytterligere to tilfeller. De meldte tilfellene i Norge kommer fra ulike deler av landet. Barna har blitt syke i perioden februar til april i år.

Alle er enten utskrevet fra sykehus eller i bedring, skriver FHI i en pressemelding onsdag.

– De to siste tilfellene som er meldt i Norge, var syke for en stund siden, sier Margrethe Greve-Isdahl, overlege på FHI.

55 rapporterte tilfeller
Akutt hepatitt, leverbetennelse, forekommer sjelden blant barn, men den siste tiden har det blitt meldt om en økende forekomst av tilfeller i flere europeiske land og i USA.

I den siste oppdateringen til det europeiske smittevernbyrået (ECDC) var det innrapportert 111 tilfeller fra Storbritannia og 55 tilfeller fra EU-/EØS-land. 15 av barna som er rapportert til ECDC og Storbritannia har hatt behov for levertransplantasjon. 

Nå jobbes det for fullt for å komme nærmere en forklaring på hvorfor barna har blitt syke.

Forventer at det meldes inn flere tilfeller
Mange av barna har fått påvist adenovirus, og noen har fått påvist koronavirus, men det er ingen grunn til å tro at tilfellene skyldes koronavaksine, skriver FHI i pressemeldingen.

«De fleste barna som er blitt syke, har vært uvaksinerte eller er for unge til å få vaksine. Av hensyn til personvernet kan ikke FHI gi flere opplysninger om de norske tilfellene på nåværende tidspunkt,» skriver FHI.

Greve-Isdahl sier også at FHI forventer å få flere meldinger om tilfeller i tiden som kommer, ettersom WHO sin sykdomsdefinisjon er relativt vid og omfatter tilfeller tilbake til 1. oktober 2021.

Norsk barnelegeforening har oppdatert sin akuttveileder i pediatri med anbefalt utredning for akutt hepatitt hos barn som innlegges i sykehus.

Powered by Labrador CMS