VIKTIG: – Det er spesielt viktig at de over 75 år og personer på sykehjem tar en fjerde dose med koronavaksine nå, sier assisterende direktør Geir Bukholm i FHI. Foto: DM arkiv / Vidar Sandnes

Foto:

Alle over 65 år anbefales en ny oppfriskningsdose med koronavaksine

Alle over 65 år anbefales en ny oppfriskningsdose med koronavaksine. Vaksineringen vil starte senest 1. oktober, opplyser Helse- og omsorgsdepartementet.

Publisert

Vaksinasjon av gruppen fra 65 til og med 74 år starter så snart kommunene har kapasitet til å tilby det, og med senest oppstart 1. oktober 2022, skriver Helse- og omsorgsdepartementet i en pressemelding.

– Det er spesielt viktig at de over 75 år og personer på sykehjem tar en fjerde dose med koronavaksine nå. Målet må være å bli ferdig med vaksinering av denne aldersgruppen så raskt som mulig, sier assisterende direktør Geir Bukholm i Folkehelseinstituttet (FHI) og legger til:

– De kommunene som allerede har gitt et godt tilbud til denne gruppen, kan nå fortsette med å vaksinere de mellom 65 og 75 år.

Aktuelt: Anbefaler at apekopper defineres som allmennfarlig smittsom sykdom

Usikkert hvordan epidemien vil utvikle seg

Han sier videre at FHI er usikre på hvordan epidemien vil utvikle seg på sensommeren og hvordan en høst- og vinterbølge vil bli.

– Blant de som har fått oppfriskningsdose, ser vi heldigvis at vaksinene fortsatt beskytter godt mot alvorlig sykdom. Selv om vi har andre virusvarianter i omløp nå enn vi hadde tidligere, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad i Helsedirektoratet til NTB.

Smitten øker

Kommunene må samtidig planlegge for å kunne tilby ny oppfriskningsdose til personer mellom 18–64 år med underliggende sykdommer. Pandemien er uforutsigbar, og kommunene må fortsatt være forberedt på at det kan komme endringer når det gjelder oppstart av vaksinasjon av disse gruppene og andre grupper, kommer det fram i pressemeldingen.

– Overvåkingen vår viser at smitten øker. Det er lenge siden de eldste fikk forrige oppfriskningsdose. Derfor er det behov for å vaksinere de mest sårbare innbyggerne våre, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap).

Sist det ble anbefalt ny oppfriskningsdose var 29. juni. Da anbefalte Helse- og omsorgsdepartementet at alle over 75 år skulle få en oppfriskningsdose.

Powered by Labrador CMS