Dårligere effekt av årets influensavaksine

Årets influensavirus rammer eldre hardere enn andre i befolkningen. – Vaksinen ligger nok i nedre sjikt hva gjelder beskyttelse, sier Folkehelseinstituttet.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Blant de som er 65 år eller eldre og som har søkt helsehjelp på grunn av influensasymptomer, er beskyttelseseffekten av årets influensavaksine 28 prosent, sammenlignet med uvaksinerte.

Hos personer med underliggende sykdom, uavhengig av alder, reduseres risikoen for å få influensa med bare 24 prosent. Det viser svenske tall som omtales i Dagens Medicin i Sverige.

Tallene bygger på 1234 laboratorieverifiserte tilfeller, og tall fra Finland viser omtrent tilsvarende effekt, ifølge smittevernlege Åke Örtqvist i Stockholms läns landsting.

I nedre sjikt
Seniorrådgiver Kjersti Rydland i Folkehelseinstituttet sier er det en tilsvarende vaksine, inneholdende de samme WHO-bestemte virustypene, i Norge som i Sverige.

– Årets vaksine ligger nok i nedre sjikt hva gjelder beskyttelse. Vaksinen virker ikke like godt på alle, og avhengig av hvem som blir rammet, er det varierende effekt ut fra alder og om personene har andre sykdommer, som immunsvikt, sier Kjersti Rydland til Dagens Medisin.

Har ikke norske tall
Sesonginfluensavaksiner virker generelt noe dårligere mot den type influensavirus vi har nå, H3N2.

– Dette viruset rammer eldre hardere enn andre i befolkningen; samtidig som sesonginfluensavaksine virker noe dårligere hos eldre enn hos yngre. Hvis undersøkelsen fra Sverige inneholder mange eldre, vil det også kunne føre til at effekten er så lav som 30 prosent.

– Hva dere norske tall som kan si noe om beskyttelseseffekten mot influensa?

– Nei, dessverre vi har ikke samme system for å sjekke effektivitet som svenskene har, svarer Rydland.

Powered by Labrador CMS