HUMANITÆR KATASTROFE I MORIA-LEIREN: – Det føles veldig paradoksalt at vi har en regjering som er fullstendig klar over at situasjonen i Moria kan bli en humanitær katastrofe, men likevel velger å ikke delta med ressurser i evakueringen, sier Merete  Lan Olsen i Norsk medisinstudentforening. Illustrasjonsfoto: Colourbox

Foto:

Krever evakuering av barna i Moria-leiren

Norsk medisinstudentforening (Nmf) mener regjeringen utviser manglende handlekraft i situasjonen i Moria-leiren.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.

–  Kampanjen «Evakuer barna fra Moria NÅ» ble til i lys av pandemien, og med tanke på hvor sårbare utsatte samfunnsgrupper er i denne situasjonen, forteller Merete Lan Olsen, internasjonalt ansvarlig i Norsk medisinstudentforening (Nmf).

I flyktningeleiren Moria på Lesvos i Hellas skal det nå bo 20 000 mennesker, og antallet skal være økende.

 Nmf går nå ut mot det de mener er regjeringens manglende handlekraft, og peker på utilstrekkelige helsetjenester i leiren – og på menneskerettighetsbrudd.

–  Slik som forholdene i leiren blir beskrevet, er det umenneskelig å leve her, det er som et helvete på jord. Helt basale behov blir ikke dekket grunnet mangel på mat, rent vann, såpe, medisiner og helsepersonell, sier Lan Olsen til Dagens Medisin.

– Barna får ikke skolegang, og har mistet sin trygghet. Mange av dem har i tillegg underliggende kroniske og komplekse sykdommer uten tilgang til behandling, sier Lan Olsen.

–  I en så grufull situasjon som barna befinner seg i, midt i en herjende pandemi som ikke  kjenner grenser, stiller vi oss spørrende til regjeringens manglende handlekraft. For å utfordre regjeringen til å vise mer ansvar, oppfordret vi derfor Nmf-medlemmene til å støtte kampanjen, og til å vise engasjement for barna i Moria-leiren.

Ifølge Lan Olsen har Nmf’s lokallag, prosjekter og medlemmer sendt inn og delt utallige bilder med slagord for barna i flyktningleiren.

–  Dette ble videre delt på våre sosiale mediekanaler som en del av kampanjen og har generert stort engasjement blant medlemmene våre. Det er derfor tydelig at de grusomme forholdene i Moria-leiren er noe som har berørt mange, peker Lan Olsen på.
–  Alle bidrag fra Norsk Medisinstudentforening og Legeforeningen representerer en viktig stemme i debatten om flyktningers rettigheter. 

– Derfor håper vi at kampanjen kan vise at vi, som fremtidens leger, mener det er uakseptabelt å bryte menneskerettighetene.

– Som medisinstudenter blir vi stadig minnet på viktigheten av å yte så god helsehjelp som mulig, uansett hvem pasienten er  og uansett hvor vedkommende er fra.

– Derfor føles det veldig paradoksalt at vi har en regjering som er fullstendig klar over at situasjonen i Moria kan bli en humanitær katastrofe, men likevel velger å ikke delta med ressurser i evakueringen, sier Lan Olsen.   

–  Som medisinstudenter utfordrer vi derfor regjeringen til å  vise handlekraft for å avverge en medisinsk katastrofe.

Powered by Labrador CMS