– Fått meldinger fra helsepersonell som er bekymret for dette

Biotilsvarende legemdiler var temaet under debatten på DM Arena torsdag kveld.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn to år gammel.

FORSKNINGSPARKEN, OSLO: (DM Arena, Dagens Medisin): I sommer trådte en ny lovendring i kraft som innebærer at det blir mulig å bytte biotilsvarende legemidler i apotek. To insulinpreparater er foreslått satt på listen. Men det har ikke skjedd uten reaksjoner.

Torsdag kveld møtte Statens legemiddelverk en professor, en pasientleder og en farmasøytleder til debatt.

Se video av debatten øverst i vinduet!

Steinar Madsen, Kåre Birkeland, Anne-Grete Skjellanger og Urd Andestad deltok i debatten.

– Det som er viktig for oss, er måten insulin injiseres på. Det er som regel en penn i Norge, og de kommer levert sammen med insulinet. Det vil si at når du bytter insulin, så bytter du også utstyr. Det mener vi representerer en risiko for feil. De fleste pasienter som bruker insulin bruker både hurtig og langtidsvirkende insulin, og det er forskjellige penner til dette, sa professor, Kåre Birkeland tidlig i debatten.

Og la til:

– Da blir vi redd for at hvis noen får en ny penn, kan det doseres feil. Det kan bli veldig alvorlig. De fleste pasienter vil takle dette, men noen vil ikke gjøre det. Det kan være snakk om eldre og barn, og vi har også fått meldinger fra helsepersonell som er bekymret for dette. Reservasjonsrett er viktig, men legene må ha mulighet for å tilpasse det.

Powered by Labrador CMS