SE DET AN: – Det er vanlig at det kan gå flere uker etter en luftveisinfeksjon før alle symptomene er borte. Hvis feberen er borte, og man ellers er i rimelig bra form, behøver man ikke haste til fastlegen og iallfall ikke til legevakta, sier fagdirektør Preben Aavitsland ved Folkehelseinstituttet. Illustrasjonsfoto: Getty Images

Foto:

Mye smitte i omløp: Hold deg hjemme hvis du føler deg syk

Magevirus, covid, influensa og luftveisinfeksjoner herjer landet. Helsemyndighetene råder syke folk til å holde seg hjemme for å unngå å plukke opp ny smitte.

Publisert

– Det er normalt på denne tida av året med mange parallelle epidemier av både luftveisinfeksjoner og mage-tarm-infeksjoner. Denne vinteren er det ekstra ille fordi vi har en ny sykdom, korona, i tillegg til de gamle, og vi har en tøff influensasesong, sier fagdirektør Preben Aavitsland ved Folkehelseinstituttet.

I en epost til NTB svarer han på hvordan folk bør forholde seg til sykdom som sitter tungt i, der det føles som hosten vedvarer og kreftene ikke kommer tilbake.

– Det er vanlig at det kan gå flere uker etter en luftveisinfeksjon før alle symptomene er borte. Hvis feberen er borte, og man ellers er i rimelig bra form, behøver man ikke haste til fastlegen og iallfall ikke til legevakta. Man kan se det an og høre med fastlegen etter hvert, skriver Aavitsland.

Aktuelt: Mener «ikke møtt»-gebyr gir dobbel straff for pasientene

Unngå eksponering

Assisterende helsedirektør Espen Nakstad i Helsedirektoratet stemmer i. Han sier det særlig etter covid eller influensa er vanlig å føle seg slapp og ha resthoste, og kanskje pådra seg flere infeksjoner etter hverandre. Å eksponere seg ute blant folk, øker risiko for å plukke opp ny smitte mens man er sårbar.

– Vi er inne i den absolutt kaldeste årstiden og lever uten smitteverntiltak. Det gjør at flere typer luftveisvirus spres samtidig. I tillegg har ikke influensavaksinen truffet helt blink i år, og vi har fortsatt mye spredning av SARS-CoV-2-viruset tross vaksinasjon med oppfriskningsdose hos mange, sier han.

Aavitsland anslår at flere hundre tusen blir smittet hver uke med korona og influensa.

– Vi pleier å se en økning av influensa når barnehager, skoler og arbeidsplasser kommer i gang igjen etter juleferien. Folk som får nye luftveissymptomer og føler seg syke, bør holde seg hjemme til de er bedre, sier fagdirektøren.

Vaksinasjonsanbefalingene står uansett ved lag.

– Det er ikke for seint, verken for influensa eller korona, sier Aavitsland.

Les også: Nakstad: Ingen tegn til færre innleggelser

Pass på andre

Hvis restplagene vedvarer i mer enn tre uker, og særlig hvis de ikke er avtagende, kan det være lurt å kontakte fastlegen. Nakstad råder også folk til å være litt oppmerksomme når det gjelder andre som er sårbare.

– Mange kan bli ordentlig slått ut av influensa og covid-19, særlig eldre mennesker. Det er derfor fint hvis man holder kontakten med eldre slektninger, venner eller naboer som har blitt syke. Kanskje trenger de hjelp til å handle eller får behov for å komme i kontakt med fastlegen? Da kan det være godt å få hjelp fra andre.

Noen grupper bør også få sjekket om man har covid-19. Er man over 65 år og har en kronisk sykdom, kan det være aktuelt å starte med tablettbehandling mot koronaviruset.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS