Selen reduserer diabetesrisikoen
Risikoen for å utvikle type-2-diabetes er redusert med nesten 25 prosent hos personer som spiser selen-holdig kost sammenlignet med personer som får i seg lite av dette mineralet.
Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.
Dette er blant resultatene fra en studie som er offentliggjort i tidsskriftet Diabetes Care.
Selen finnes naturlig i brød, kjøtt og nøtter og er kjent for å ha anti-oksiderende egenskaper. Dette blir ansett som bra mot kroniske sykdommer, blant annet diabetes.
Selenspiserne var også sunnere
Forskerne studerte data om livstilsfaktorer fra 7000 kvinnelige og mannlige ansatte i helsesektoren gjennom to årtier. Ingen hadde type 2 diabetes ved begynnelsen, og kun to prosent av dem utviklet sykdommen i de følgende årene. Dett er markant lavere enn for den generelle befolkningen.
Studien viser at risikoen for å utvikle diabetes, uavhengig av kjønn, var 24 prosent lavere blant personer med det høyeste nivået av selen i neglene sammenlignet med dem som hadde de laveste nivåene.
Personer med de høyeste nivåene av selen spiste også mer fullkorn og mindre mettet fett, kaffe og alkohol, og var også mindre tilbøyelige til å røyke enn dem som hadde lavere nivå av selen.
For mye ikke bra
For mye selen kan imidlertid være skadelig. Offisielle danske råd er å holde seg til maksimalt 400 mcg daglig for at unngå bivirkninger. Det finnes forskjellige selen-typer, som muligvis har forskjellige effekter, og forskerne anbefaler derfor ikke selentilskudd, men i større grad en omlegging av kosten.