Kosttilskudd kan redusere blodfettet
Kosttilskuddene omega-3 fettsyrer fra fiskeolje og en svovel-modifisert fettsyreanalog har potensial til å senke kolesterol- og triglyseridnivået i blodet.
Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.
Dette er blant funnene i doktoravhandlingen til stipendiat Natalya A. Filipchuk Vigerust, som 6. mars disputerer ved Universitetet i Bergen.
– Har potensial
I forskningsprosjektet vurderte hun og kollegene virkningen av biologisk aktive fettsyrer på en rekke parametere målt i blod og levervev, og som karakteriserer mitokondriens evne til å bearbeide fett. De sammenliknet omega-3 fettsyrer fra fiskeolje med den svovel-modifisert fettsyreanalogen tetradecylthioacetic acid (TTA).
– Vi fant vi at begge kosttilskuddene har potensial til å senke fettnivået i blodet. Funnene bekrefter at TTA er en sterk antioksidant, og avslører samtidig at høye doser av fiskeolje gjør cellemembraner mer følsomme for angrep av frie radikaler, sier Vigerust i anledning disputasen.
Krillolje mer effektiv
Doktoranden avdekket videre at kosttilskudd som er rike på omega-3 fettsyrer, krillolje og fiskeolje, hadde tilnærmet lik kolesterolregulerende effekt, mens krillolje var mer effektiv i reduksjon av fettstoffet triglyserid i blod enn fiskeolje.
– Hovedforklaringen kan ligge i en strukturell forskjell av disse to marine kildene for omega-3 fettsyrene. Studien gav oss imidlertid ikke svar på hvilken av de marine oljene som er best egnet til å dempe kronisk betennelse i kroppen, sier hun videre.
– Hjelpemolekyler nyttige markører
Som en del av forskningsprosjektet studerte hun også fettsyreomsetningen ved å måle karnitin og dets derivater i studier utført både på dyr og mennesker. Karnitin er et hjelpemolekyl som frakter fettsyrer inn i mitokondriene.
– Vi konkluderte med at disse markørene kan være et nyttig verktøy i analysen av fettomsetning, og dermed mitokondriefunksjon, i livsstilsrelaterte sykdommer og tilstander assosiert med fedme, fremholder hun.
Kan svekke fettforbrenningen
I avhandlingen med tittelen «Nutritional regulation of mitochondrial function by marine and modified fatty acids» skriver hun også at et t høyt daglig inntak av fett på sikt vil føre til overbelastning av mitokondriene og derved medføre svekket fettforbrenning.
Dette gir, ifølge Vigerust, ubalanse mellom produksjon av frie radikaler og antioksidantsystemet, også kalt oksidativt stress, med dannelse av skadelige endeprodukter og kronisk betennelse i kroppen.