KRITIKK: En rapport fra det toneangivende tidsskriftet The Lancet retter hard kritikk mot verdens pandemihåndtering. Illustrasjonsfoto: Getty Images Foto:

KRITIKK: En rapport fra det toneangivende tidsskriftet The Lancet retter hard kritikk mot verdens pandemihåndtering. Illustrasjonsfoto: Getty Images

Foto:

Rapport: Verdens pandemihåndtering er en fiasko

Verdens håndtering av pandemien er en «enorm global fiasko», ifølge en Lancet-rapport.

Publisert

En kommisjon koblet til det medisinske tidsskriftet The Lancet har i to år undersøkt hvordan verden har håndtert koronaviruset.

– Det svimlende tapet av liv i de to første årene av covid-19-pandemien er en dyp tragedie og en massiv samfunnssvikt på flere nivåer, sier Jeffery Sachs som er professor og leder for kommisjonen.

Rapporten retter blant annet kritikk mot skjevfordeling i vaksinetilgang, uforberedte regjeringer og at Verdens helseorganisasjon ventet for lenge med å slå alarm.

Foreslår forbedringer

For at verden skal møte en eventuelt ny pandemi på bedre vis, anbefaler artikkelforfatterne å styrke Verdens helseorganisasjon og gjøre verdens regjeringer mer delaktige i organisasjonen.

Hvert land bør dessuten styrke sine helsesystem og lage en plan for hvordan de skal håndtere en eventuelt ny pandemi.

– Tegner et dystert bilde

Generalsekretær Dagfinn Høybråten i Kirkens Nødhjelp sier at verden har noen alvorlige lekser å lære.

– Selv om det er lyspunkter, tegner rapporten et dystert bilde. Den viser at verden har noen alvorlige lekser å lære av hvordan pandemien har vært håndtert. Verdens helseorganisasjon må få langt sterkere fullmakter gjennom en global helseavtale, sier Høybråten i en epost.

Han sier de fattige er dømt til å tape hvis ikke verdens land forplikter seg til rettferdig vaksinetilgang.

– Verdens helsesystemer er ikke sterkere enn det svakeste ledd i kjeden, sier han.

Powered by Labrador CMS