Etablerer helseberedskap i gransking

Sannhets- og forsoningskommisjonen samarbeider med spesialisthelsetjenesten når de nå gransker fornorskingspolitikken overfor samer.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.

Sannhets- og forsoningskommisjonen gransker fornorskingspolitikken overfor samer, kvener/norskfinner og skogfinner.

Liss-Ellen Ramstad er sekretariatsleder for Sannhets- og forsoningskommisjonen. Foto: UiT

Personlige historier
Kommisjonen ser også på konsekvensene av fornorskingen frem til i dag og har derfor åpnet for å ta imot personlige historier om opplevd fornorsking og urett, opplyser Finnmarkssykehuset.

– Vi er klar over at dette kan være sterkt for mange og ønsker derfor et samarbeid med spesialisthelsetjenesten om beredskap, sier sekretariatsleder i kommisjonen, Liss-Ellen Ramstad, ifølge Finnmarkssykehuset.

Kommisjonen og Sámi klinihkka har inngått en samarbeidsavtale der det er satt av inntil to og en halv stilling for å yte tjenester til befolkningen i forbindelse med kommisjonens arbeid.
Avtalen skal sikre god dialog og informasjon. Sámi klinihkka er en ny klinikk i Finnmarkssykehuset HF og har et særskilt ansvar for å tilby og utvikle likeverdige helsetjenester til den samiske befolkningen.

–  Sámi klinihkka skal sørge for kulturkompetent medisinskfaglig rådgivning til kommisjonen og yte spesialisthelsetjenester i psykiatri. Vi ser på dette som et svært viktig arbeid, sier klinikksjef Amund Peder Teigmo

Powered by Labrador CMS