OMIKRON: Foreløpig dominerer omikron BA. 5-varianten, men flere andre omikronvarianter som omgår immuniteten bedre, er på frammarsj. Illustrasjon: Getty Images

Foto:

FHI i ny risikovurdering: En ny koronabølge ser ut til å begynne nå

Det kan bli uvanlig stor belastning på folkehelsa og helsetjenesten fra luftveisinfeksjoner denne vinteren, skriver FHI i en ny risikovurdering.

Publisert

Folkehelseinstituttet (FHI) vurderer det som sannsynlig at Norge får en bølge av covid-19, og at den ser ut til å begynne nå. Foreløpig dominerer omikron BA. 5-varianten, men flere andre omikronvarianter som omgår immuniteten bedre, er på frammarsj.

Instituttet venter også epidemier av influensa, RSV-infeksjon og kanskje også kikhoste. Disse utbruddene kan bli større enn nordmenn er vant til fra før pandemien.

Les mer: Studie: Antistoffer virker ikke like godt på ny omikron-variant

Dersom flere epidemier eller bølger kommer samtidig, kan belastningen bli betydelig. Dersom de kommer etter hverandre, kan belastningen bli langvarig, skriver FHI.

Instiuttet skriver også dette om situasjonen nå:

* Det er fortsatt svært lav influensaaktivitet og ingen sikre tegn på at vinterens influensaepidemi er ved starten.

* Det er lite smitte med RS-virus nå, men en liten økning. Det er usikkert om dette er starten på vinterens RSV-infeksjonsepidemi.

* Det er svært få påviste tilfeller av kikhoste.

Aktuelt: FHI-direktøren sier de vil miste 300 årsverk med regjeringens budsjettforslag: – Har ikke opplevd noe som ligner

Powered by Labrador CMS