FEDME: Nesten en firedel av alle voksne i Europa er nå overvektige på et nivå som tilsvarer fedme. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Foto:

WHO advarer mot epidemi av overvekt i Europa

Verdens helseorganisasjon knytter 1,2 millioner dødsfall i året til overvekt og fedme i Europa.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn to år gammel.

WHO tar til orde for raske politiske grep mot overvektsepidemien. Det er en farlig trend som må snus, fremhever WHO.

Nesten en firedel av alle voksne i Europa er nå overvektige på et nivå som tilsvarer fedme. Kun Amerika har en høyere andel.

– Nivået på overvekt og fedme har nådd epidemiske proporsjoner i regionen og vokser, slår WHO fast.

– Økt kroppsmasseindeks er en alvorlig risiko for ikke-smittsomme sykdommer, som kreft og hjertesykdommer, sier regiondirektør Hans Kluge.

Mer enn 13 prosent av dødsfallene i Europa kan kobles til overvekt, ifølge WHO.

Kan bli viktigste risikofaktor for kreft som kan forebygges

I noen Europeiske land, antas det at fedme i løpet av de nærmeste tiårene vil bli den viktigste risikofaktoren for kreft som kan forebygges. I dag er røyking den viktigste risikofaktoren, skriver WHO Europa i en pressemelding

WHO-rapporten understreker at fedme er en tilstand, ikke bare en risikofaktor, som må behandles og håndteres spesifikt. 

Aktuelt: Vil fjerne skam og stigma tilknyttet fedme

– Ett tiltak hjelper ikke

Samfunnet vi lever i er viktig når det gjelder utvikling av fedme, understreker Kremlin Wickramasinghe, som er fungerende leder for WHO Europas avdeling for forebygging og kontroll av ikke-smittsomme sykdommer.

– Over tid har vi lært at det ikke hjelper med ett enkelt tiltak. For å lykkes som et land eller en region, må vi ha en omfattende pakke med tiltak. Ikke et eneste land har klart å innføre alle disse tiltakene på en gang, sier Wickramasinghe i pressemeldingen.

Han viser til det å begrense markedsføring av usunn mat og drikke rettet mot barn, skatt på sukkerholdig drikke og forbedret oppfølging i helsevesenet av folk som lider av fedme, som de tiltakene som diskuteres mest aktivt i regionen for øyeblikket. 

Aktuell blogg: – Det trengs en plan, Kjerkol

Powered by Labrador CMS