FEDME: Nesten en firedel av alle voksne i Europa er nå overvektige på et nivå som tilsvarer fedme. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto:

FEDME: Nesten en firedel av alle voksne i Europa er nå overvektige på et nivå som tilsvarer fedme. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Foto:

WHO advarer mot epidemi av overvekt i Europa

Verdens helseorganisasjon knytter 1,2 millioner dødsfall i året til overvekt og fedme i Europa.

Publisert

WHO tar til orde for raske politiske grep mot overvektsepidemien. Det er en farlig trend som må snus, fremhever WHO.

Nesten en firedel av alle voksne i Europa er nå overvektige på et nivå som tilsvarer fedme. Kun Amerika har en høyere andel.

– Nivået på overvekt og fedme har nådd epidemiske proporsjoner i regionen og vokser, slår WHO fast.

– Økt kroppsmasseindeks er en alvorlig risiko for ikke-smittsomme sykdommer, som kreft og hjertesykdommer, sier regiondirektør Hans Kluge.

Mer enn 13 prosent av dødsfallene i Europa kan kobles til overvekt, ifølge WHO.

Kan bli viktigste risikofaktor for kreft som kan forebygges

I noen Europeiske land, antas det at fedme i løpet av de nærmeste tiårene vil bli den viktigste risikofaktoren for kreft som kan forebygges. I dag er røyking den viktigste risikofaktoren, skriver WHO Europa i en pressemelding

WHO-rapporten understreker at fedme er en tilstand, ikke bare en risikofaktor, som må behandles og håndteres spesifikt. 

Aktuelt: Vil fjerne skam og stigma tilknyttet fedme

– Ett tiltak hjelper ikke

Samfunnet vi lever i er viktig når det gjelder utvikling av fedme, understreker Kremlin Wickramasinghe, som er fungerende leder for WHO Europas avdeling for forebygging og kontroll av ikke-smittsomme sykdommer.

– Over tid har vi lært at det ikke hjelper med ett enkelt tiltak. For å lykkes som et land eller en region, må vi ha en omfattende pakke med tiltak. Ikke et eneste land har klart å innføre alle disse tiltakene på en gang, sier Wickramasinghe i pressemeldingen.

Han viser til det å begrense markedsføring av usunn mat og drikke rettet mot barn, skatt på sukkerholdig drikke og forbedret oppfølging i helsevesenet av folk som lider av fedme, som de tiltakene som diskuteres mest aktivt i regionen for øyeblikket. 

Aktuell blogg: – Det trengs en plan, Kjerkol

Powered by Labrador CMS