MÅ IKKE GLEMME: Generalsekretær Ingrid Stenstadvold Ross mener det er viktig å ikke glemme at unntakstilstanden for kreftpasienter er ikke over selv om store deler av befolkningen er vaksinert.

Foto: Kreftforeningen

– Må gi raske og tydelige beskjeder

Kreftforeningens generalsekretær er fornøyd med at det har kommet mer spesifikke anbefalinger om tredje dose koronavaksine for kreftpasienter, men hun mener behovet for tydelige beskjeder til pasientene er stort. 

Publisert

Denne artikkelen er mer enn to år gammel.

Norsk onkologisk forening har sendt ut anbefalinger om hvilke kreftpasienter som bør få en vurdering av om vedkommende bør få en tredje dose koronavaksine, og hvordan pasientene bør kontaktes. 

– Vi er veldig glade for at det har kommet tydelige retningslinjer for hvilke kreftpasienter som skal få en tredje vaksinedose, og at fagmiljøene har klart å enes om noen grupperinger, sier generalsekretær Ingrid Stenstadvold Ross i Kreftforeningen til Dagens Medisin.

– Mye usikkerhet

– En kombinasjon av noen overordnede kriterier og individuelle vurderinger er betryggende og forutsigbart for både sykehusene og kreftpasientene. Rådene er generelt i tråd med det som anbefales i andre land, så det er fint at vi har fått dette på plass nå.

Ross understreker at det har vært et stor behov for avklaringer når det gjelder hvilke pasienter som skal få en slik boostervaksine.

– Det har vært mye usikkerhet knyttet til en tredje vaksinedose blant kreftpasienter, så nå er det viktig at sykehusene og kommunene gir raske og tydelige beskjeder om hvem det gjelder, sier Ross.

– Det er også viktig at de pasientene som av ulike årsaker må vente litt får en god forklaring på hvorfor, samt at det kommer frem at beskyttelsen kan være begrenset også etter en tredje dose.

Stor pågang

Kreftforeningen har hatt stor pågang av personer som har spørsmål om korona, kreft og vaksiner  under pandemien.

– Veldig mange søker informasjon via nettsidene våre og mange har hatt behov for noen å snakke med gjennom rådgivningstjenesten vår, sier Ross.

– Det siste halvannet året har de mest sårbare blant oss vært beskyttet av myndighetenes restriksjoner og smittevernregler, men nå er det mange kreftpasienter som igjen må leve ekstra forsiktig. Unntakstilstanden for kreftpasienter er ikke over selv om store deler av befolkningen er vaksinerte og samfunnet åpner igjen, det må vi ikke glemme.

Powered by Labrador CMS