KVALITET: I april gikk startskuddet for første operasjon med den nye metoden. I en overgangsfase brukes både metalltråd og jodkorn for å sikre kvalitet og opplæring.
KVALITET: I april gikk startskuddet for første operasjon med den nye metoden. I en overgangsfase brukes både metalltråd og jodkorn for å sikre kvalitet og opplæring.

Erstatter metalltråd ved brystkreft-kirurgi med ny metode

Med den nye metoden kan merkingen skje noen dager eller uker før pasienten skal opereres. – Det fører også til at pasientene slipper ubehaget ved at en tråd stikker ut av brystet, forteller Laurens Reitsma, fagansvarlig overlege på Bryst- og endokrinkirurgisk avdeling.

Publisert Sist oppdatert

Akershus universitetssykehus er det første norske sykehuset som bruker jodkorn i forbindelse med brystkreftkirurgi. Kornet skal gi mindre ubehag for pasientene og gjøre inngrepet svært nøyaktig.

Røntgenbildet viser både det lille jodkornet og metalltråden som kornet på sikt skal erstatte.
Røntgenbildet viser både det lille jodkornet og metalltråden som kornet på sikt skal erstatte.

Laurens Reitsma, fagansvarlig overlege på Bryst- og endokrinkirurgisk avdeling, forteller at under operasjon navigerer kirurgene i vevet ved hjelp av en markør for å identifisere området som er aktuelt å fjerne. Frem til nå har de brukt en metalltråd til dette.

Denne skal gradvis fases ut og erstattes med et lite jodkorn.

- Trådmerking har i flere år vært utvalgt metode i Norge, før det i senere tid har kommet andre alternativer på markedet, sier Reitsma til Dagens Medisin.

Færre re-operasjoner

Reitsma forklarer at de ønsket å gå bort fra trådmerkinger på grunn av logistiske utfordringer. Nå innføres den nye metoden gradvis.

På sikt vil det bety bedre flyt for både pasientene og helsepersonell fordi man ikke er avhengige av at markøren må bli plassert samme dag som operasjonen.

- Med den nye metoden kan merkingen skje noen dager eller uker før pasienten skal opereres. Det fører også til at pasientene slipper ubehaget ved at en tråd stikker ut av brystet.

Den nye metoden gir også bedre tilgang til svulst i bryst og en mer nøyaktig disseksjon.

- Vi forventer at det blir færre re-operasjoner. Vi får også mulighet til å merke lymfeknuter i aksiller, noe vi ikke kunne gjøre med trådmerkinger.

Gode resultater

UTPRØVD I ANDRE LAND: Laurens Reitsma forteller at metoden er ny i Norge, men godt kjent i utlandet.
UTPRØVD I ANDRE LAND: Laurens Reitsma forteller at metoden er ny i Norge, men godt kjent i utlandet.

Den nye metoden krever gode rutiner og prosedyrer i alle avdelingene som er involvert i prosessen før, under og etter en brystkreftoperasjon.

I slutten av april gikk startskuddet for første operasjon, og i en overgangsfase brukes både metalltråd og jodkorn for å sikre kvalitet og opplæring.

Metoden er ny i Norge, men er godt kjent og utprøvd i utlandet. Sammen med avdelingen har Reitsma blant annet vært i Danmark og Nederland for å se hvordan jodkorn brukes der.

Tar bare noen få minutter

Pasientene som skal opereres for brystkreft møter først hos radiologene. De identifiserer hvor svulsten er ved hjelp av enten ultralyd eller mammografi.

Deretter henter radiologen en boks med det 4,5 millimeter store kornet inni. Dette inneholder en liten mengde av det radioaktive stoffet jod 125.

Strålingen fra kornet er minimal og ikke helseskadelig for pasienten, omgivelsene, eller helsepersonellet. Det krever likevel god logistikk og grundige prosedyrer.

Ved hjelp av en liten nål plasserer radiologen jodkornet inn i det syke vevet. Selve prosessen er over på noen få minutter. Etter operasjonen tas røntgenbilder for å kontrollere at både kornet og hele svulsten er fjernet.

Powered by Labrador CMS