UTPRØVING: National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID) har lansert en fase 1 studie for å evaluere en forebyggende vaksine mot Epstein-Barr virus. Illustrasjonsfoto: Getty Images

Foto:

Tester vaksine mot Epstein-Barr-virus

Epstein-Barr-viruset forårsaker kyssesyke (mononukleose) og er assosiert med flere krefttyper og autoimmune sykdommer. 

Denne artikkelen er mer enn to år gammel.

National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID) har lansert en fase 1-studie for å evaluere en forebyggende vaksine mot Epstein-Barr-viruset. 

Viruset tilhører herpesvirusfamilien og er et av de vanligste menneskelige virusene, med anslagsvis 6000-7000 tilfeller hvert år i Norge. 

Alvorlige komplikasjoner

Epstein-Barr-viruset forårsaker kyssesyke (mononukleose). Om lag halvparten av befolkningen har gjennomgått EBV-infeksjon som barn, de aller fleste uten klinisk sykdom, ifølge Norsk helseinformatikk (NHI).

Omtrent ti prosent opplever tretthet som varer i seks måneder eller lengre, i etterkant av infeksjonen. Én prosent utvikler alvorlige komplikasjoner. 

Blant alvorlige komplikasjoner finner man for eksempel hepatitt, nevrologiske problemer eller alvorlige blodavvik. EBV er også assosiert med flere krefttyper og autoimmune sykdommer. 

I en studie publisert i tidsskriftet Science, konkluderer Hardvard-forskere med at multippel sklerose i stor grad er trigget av infeksjon fra Epstein-Barr-virus.

«Risikoen for MS økte 32 ganger etter infeksjon med EBV, men var ikke økt etter infeksjon med andre virus», skriver forfatterne i artikkelen.  

Les mer: Norsk forsker med på viktig MS-funn: – Et stort skritt i retning av å finne årsaken

Vil redusere alvorlighetsgraden

Studien vil inkludere 40 friske frivillige voksne i alderen 18 til 29 år, melder NHI. 

Halvparten av deltakerne har gjennomgått EBV-infeksjon (seropositive), mens den andre halvparten er seronegative. 

Deltakerne vil få tre doser av den eksperimentelle vaksinen. Den andre og tredje dosen vil bli gitt etter 30 og 180 dager fra startdosen. Studien forventes å vare i fire år. 

Anthony S. Fauci, direktør ved NIAID, uttaler at målet er at vaksinen skal kunne forhindre eller redusere alvorlighetsgraden av infeksjon med Epstein-Barr-viruset, redusere forekomsten av infeksiøs mononukleose, samt redusere forekomsten av EBV-assosierte maligne sykdommer og autoimmune sykdommer.  

Norsk Helseinformatikk (NHI), som det refereres til i denne artikkelen, og Dagens Medisin har felles eierskap gjennom medieselskapet Bonnier. 1. februar 2021 ble NHI og Dagens Medisin organisert sammen i Bonnier Healthcare Norway.

Powered by Labrador CMS