Sykehusene får fortsette med «interne køer» og «tentative frister»

DM-TV: Helseministeren er fornøyd med granskingen av ventelistepraksisen, og mener det ikke er behov for noen egen gransking av sykehusenes interne køer.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Helsedirektoratets gransking av hvorfor ventelistepraksisen er som den er ved norske sykehus, ble lagt fram onsdag.

Medisinsk utvikling og prioriteringsveiledere ble beskrevet til å være hovedårsaken til at færre sykehushenviste pasienter vurderes til å ha rett til behandling.

Helseminister Bent Høie (H) sier han er fornøyd:

– Rapporten slår fast at ventetidene har gått ned. Det er positivt at endringen i henvisningspraksis skyldes den medisinske utviklingen og korrekt medisinsk praksis. Den peker også på utfordringer vi skal gripe fatt i.

– Sykehusene opererer med «tentative frister» og «interne køer»; altså frister som ikke gir pasientene noen juridiske rettigheter. Dette er ikke nevnt med et ord?

– Granskingen viser at man har vurdert pasientenes andre kontakt med sykehusene, som er en type tentativ frist, en frist som samlet sett går ned. Jeg har innført måling av hvordan sykehusene holder tiden, det er ikke behov for en granskningsrapport knyttet til det, sier Høie.

– Sykehusavdelinger over hele landet sliter med å få bukt med de interne køene, og du har sagt at de må organisere seg annerledes for å få bukt med disse køene. Bidrar denne granskingen til hjelp i dette arbeidet?

– De avdelingene som sliter må lære av dem som har fått dette til.

– Vil nå alle sykehuskøer komme frem i offentlig statistikk?

– Ja, hvordan sykehusene holder avtalene de gjør med pasientene underveis, det ga jeg i oppdrag i 2015 og er nå innført og gjelder fra 2017, sier Høie.

Se hele intervjuet i videoen øverst i saken.

Powered by Labrador CMS