KLAR BESKJED: Overlege og leder for Norsk onkologisk forening Daniel Heinrich mener kombinasjonsbehandlinger for nyrecellekreft med spredning har kommet for å bli. Foto:

KLAR BESKJED: Overlege og leder for Norsk onkologisk forening Daniel Heinrich mener kombinasjonsbehandlinger for nyrecellekreft med spredning har kommet for å bli.

Foto:

– Kombinasjonene har kommet for å bli

Overlege Daniel Heinrich ved Ahus mener ny studie presentert ESMO viser at kombinasjonsbehandlinger for metatstatisk nyrekreft i førstelinje er kommet for å bli.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.

OSLO (DAGENS MEDISIN): Under kreftkongressen ESMO ble det lørdag presentert data fra en stor fase 3-studie på nivolumab (Opdivo) og cabozantinib (Cabometyx), som en kombinasjonsbehandling for metastatisk nyrekreft i førstelinje.

Studien (CheckMate 9ER) viste at behandlingen ga bedre resultater for disse pasientene i forhold til sammenligningsbehandlingen i studien, sunitinib.

Studien ble presentert under en sesjon lørdag kveld, på den virtuelle kongressen.

Studien

I studien undersøkes nivolumab og cabozantinib, sammenlignet med sunitinib.Nivolumab er en immunterapi som hemmer PD-1-signalveien.Cabozantinib er en tyrosin kinase-hemmer.Sunitinib er en annen tyrosin kinase-hemmer.

Se videoinnslaget med overlege Daniel Heinrich, hvor han forklarer sine reaksjoner på fase 3-studien om enda en kombinasjonsbehandling for metastatisk nyrekreft i første linje:

40 prosent risikoreduksjon
Ifølge pressemeldingen om studien, viste den så mye som 40 prosent risikoreduksjon for å dø for pasientene som ble behandlet med kombinasjonsbehandlingen.

Verdt å merke seg er det at 50 prosent av pasientene i kombinasjonsarmen måtte redusere dosen cabozantinib, på grunn av bivirkninger.

Overlege og leder i Norsk onkologisk forening, Daniel Heinrich ved Akershus universitetssykehus, mener kombinasjonsbehandling er kommet for å bli for pasienter med metastatisk nyrecellekreft. 

– Andre kombinasjoner
– Vi har jo fått lov til å bruke andre kombinasjoner i første linje, enn den som ble presentert nå på ESMO. Men vi er ganske sikre på at disse kombinasjonene har kommet for å bli. Spørsmålet er hvilken kombinasjon vi skal velge, sier Heinrich.

Heinrich mener at ut i fra dataene i studien, så ser nivolumab/ cabozantinib-kombinasjonen ut til å ligge godt an sammenlignet med de andre kombinasjonsbehandlingene.

«Liten forskjell»
– Forskjellen er tilsynelatende så liten, at vi i Norge vil avgjøre dette med en anbudskonkurranse. Men først må denne kombinasjonsbehandlingen godkjennes av beslutningsforum. Vi håper vi at det går fort. Her er det ikke mye å vurdere.

Heinrich påpeker at Beslutningsforum fra før av har godkjent en tilsvarende kombinasjonsbehandling i førstelinje for metastatisk nyrekreft med en annen PD-1 / TKI-kombinasjon, nemlig pembrolizumab (Keytruda) og aksitinib (Inlyta). I tillegg er det godkjent en PD-1 + CTLA4-kombinasjon, med nivolumab og ipilimumab (Yervoy).

Interessekonflikter: Daniel Heinrich opplyser at han har fått foredragshonorar fra BMS, MSD og IPSEN, som produserer legemidler til aktuelle kombinasjonsbehandlinger som er omtalt i denne artikkelen.

Powered by Labrador CMS