FALSKE VARIANTER: Salget av slankemidler som Wegovy og Ozempic, har skutt i været det siste året. Nå advarer WHO mot at det finnes falske varianter på markedet.

WHO advarer om falske diabetes- og slankemedisiner

Verdens helseorganisasjon (WHO) advarer om at det er oppdaget falske partier av diabetesmedisinen Ozempic, som også brukes som slankemedisin.

Publisert Sist oppdatert

Tre partier forfalsket medisin er oppdaget, ifølge WHO. Et av funnene er gjort i Brasil i oktober i fjor, et annet i Storbritannia i samme måned, og et tredje i USA i desember 2023.

WHO skriver at deres overvåkingssystem siden 2022 har plukket opp en økende tendens til at denne typen medisiner forfalskes i alle geografiske regioner.

Den første advarselen fra FN

Torsdagens advarsel er imidlertid den første fra FN-organet. Den kommer etter at noen av meldingene om falske medisiner er blitt bekreftet.

– WHO råder helseansatte, reguleringsmyndigheter og folk flest til å være oppmerksom på disse forfalskede medisinpartiene, sier WHOs assisterende generalsekretær Yukiko Nakatani.

Kan være skadelige

WHO advarer om at de falske medisinene kan være skadelige.

– Vi oppfordrer berørte parter til å stanse bruken av mistenkelige medisiner og rapportere funn til relevante myndigheter, fortsetter han. 

Medisiner som inneholder virkestoffet semaglutid har den siste tiden blitt svært etterspurt. De brukes gjerne i behandlingen av type 2-diabetes, da de kan bidra til å få blodsukkernivået ned. Siden de setter ned appetitten, brukes de også som slankemedisin i mange land.

Powered by Labrador CMS