Tannhelse er også helse

Tannhelse bør dekkes på samme måte som «vanlig helse», under egenandelstak 1. Det skal ikke være en økonomisk byrde å dra til tannlegen.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Innlegg: Helene Vo, helsepolitisk engasjert 18-åring, Sandnes

BEHANDLING AV tenner er dyrt. For oss unge under 20 år kan det være vanskelig å vite hvor mye tannbehandling egentlig koster. Frem til vi blir 18 år, blir all tannbehandling dekket av staten, og inntil vi blir 20, må vi betale 25 prosent selv – eller få behandlingen dekket av foreldrene våre.

Dette er ingenting forhold til hva alle over 20 år må betale. All tannbehandling etter fylte 20 år blir ikke dekket av staten, og en må betale ut fra egen lomme.

NEDBRYTING. Det settet med tenner man får etter melketennene, skal vare ha livet ut. De kan ikke byttes ut som hjerte, ben eller hud. Det er derfor utrolig viktig at vi tar godt vare på tennene og pusser dem to ganger om dagen, i to minutter hver gang. Det er viktig å bruke tanntråd og dra til tannlegen jevnlig.

Men selv om en gjør ting helt perfekt, er det flere faktorer som virker inn. Mange tror det oppstår hull av å spise sukker, men dette er kun delvis sant. For å bryte ned karbohydrater, bruker kroppen noen bakterier som produserer syre som et biprodukt av nedbrytingen. Syren skader tennene og danner hull, ikke sukkeret i seg selv. Hull kan også lettere oppstå dersom en har syrlig spytt. Syren vil da tære på tennene over tid og skape hull. Dette er ikke noe vi heller kan kontrollere.

TANNSTEIN. Et annet problem er tannstein. Alle produserer plakk, men dersom en også har mineralrikt spytt, vil bakteriene i plakken og mineralene binde seg sammen og forkalke seg. Dette fører til tannstein. Hvis tannsteinen blir liggende lenge, vil bakteriene i plakken produsere syre og svovel som kan føre til hull og dårlig ånde. I alvorlige tilfeller kan tannkjøttbetennelser og løse tenner oppstå.

Mengden av tannstein øker ofte med alderen, og problemene kan ikke løses uten profesjonell hjelp. Derfor er det utrolig viktig å gå til tannlegen minst en gang i året for å kontrollere at alt ser fint ut, og for å fjerne tannsteinen.

PRISEN. Gjennomsnittprisen for en vanlig undersøkelse i Norge er på 896 kroner, og behandlingen tar ikke stort mer enn en halvtime. Dette er inkludert kontroll, to røntgenbilder og enkel tannrens.

Om en ikke går til tannlegen jevning, og kun dersom det er nødvending, trengs det flere behandlinger for å løse problemet. Det vanligste en trenger da, er en undersøkelse, samt fylling og rotfylling. Gjennomsnittsprisen på dette ligger på 5767 kroner. Dette er prosesser som kan være smertefulle for både pasienten og for lommeboken.

Vi må begynne å behandle tannhelse som helse. Tenner er ikke noe vi kan erstatte, og vi må begynne å ta tannhelse alvorlig. En har selv ansvar for egen tannhelse, men mye av jobben kan ikke gjøres uten profesjonell hjelp.

HØYERE TAK. «Vanlig» helse dekkes under egenandelstak 1, og jeg mener tannhelse også burde gå under dette. Det skal ikke være en økonomisk byrde å dra til tannlegen, og det skal i hvert fall ikke være en økonomisk byrde å ta vare på kroppen.

Forat utgiftene og inntektene skal fungere, mener jeg også at vi må sette opp egenandelstak 1 fra 2258 kroner til 2800 kroner.

Mye av tannproblemer kan vi ikke fikse selv, og vi trenger profesjonell hjelp. Staten tar ansvar for folkehelsen, men glemmer den viktige delen med tannhelse. Vi må begynne å behandle tannhelse på lik linje med all annen helse.

Merinformasjon: Forfatteren er aktiv i Unge Høyre lokalt og opplyser at innlegget står for hennes egen regning.

Powered by Labrador CMS