Om mammakropper og 6-ukerskontroll
Alle har rett til å få jordmor og helsesykepleier hjem tidlig etter fødselen, noe som er viktig for å komme godt i gang med livet som nybakte foreldre. 6-ukerskontrollen av mor bør skje hos fastlegen, som skal følge både mor og barn videre i livet.
Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.

Innlegg: Kari Løvendahl Mogstad, fastlege ved Munkholmen Legesenter, Trondheim
Christine Agdestein, fastlege ved Sjøsia Legekontor, Steinkjer
Berit Marie Lien, fastlege ved Nøtterøy Legesenter
BLOGGEREN Stine Næss-Hartmann har fått mye oppmerksomhet rundt sin ytring om sin opplevelse av 6-ukerskontrollen etter sønnens fødsel.
Som fastleger med levende engasjement rundt de nybakte mødrene og deres barn, er vi glad for alle som har engasjert seg i denne saken. Og vi syns det er leit å høre Hartmanns beskrivelser.

Vi ønsker å komme med noen kommentarer og innspill for å gi et mer helhetlig bilde av hva en 6-ukerskontroll er, og hva kvinnene kan forvente seg av denne timen hos legen sin etter fødselen.
HEKTISK FOR MANGE. 6-ukerskontrollen etter fødsel er mer viktig og nødvendig enn noen gang. Gravide og nybakte mødre hungrer etter informasjon og gode råd. Vi som kan mye om dette, vil gjerne bidra med svar.
Det er mye som skjer med mor de første ukene etter fødsel. Vi jobber for at 6-ukerskontrollen kan fremskyndes til tre–fire uker etter fødsel for å fange opp de som trenger hjelp tidlig. Fastlegene er tilgjengelige for også denne pasientgruppen når som helst, både for vanlige timer, video- og telefon timer.
Vi er bare et tastetrykk unna. Stadig flere trenger oss også like etter fødsel, fordi føde- og barselperioden har blitt så hektisk for mange.
URO OG FORVIRRING. Stine Næss-Hartmann uttrykker misnøye med at hennes fastlege snakket mer om prevensjon enn om hvordan kroppen hennes kjentes etter fødselen. Vi kan skjønne henne, men samtidig mener vi hun har et noe uriktig bilde av hva som kan forventes. Hun hadde mange spørsmål om bekken og underliv som hun ikke fikk svar på.
For at alle nybakte mødre skal få god helsehjelp, må vi som jobber med gravide og barselkvinner, arbeide godt sammen og utfylle hverandre
Det er synd at hun opplevde det slik, og det er nok mange flere som sitter med ubesvarte spørsmål, enten i svangerskapet eller etterpå. Kropp og sjel går gjennom enorme omveltninger. I barseltiden kan det oppstå ting som man ikke har tenkt på i det hele tatt før, og som også kanskje ikke har vært nevnt ved svangerskapskontrollene.
Dagens flom av informasjon gjennom sosiale medier bidrar like mye til uro og forvirring, som til saklige og realistiske råd og forventninger. Det kan være en fare for at vi sykeliggjør det normale, blant annet med et så stort søkelys på hva kjente influensere uttaler seg om. Som fastleger må vi bruke vår fagkompetanse til å veilede barselkvinnene i dette «nye landskapet».
UNDERSØKELSER. Næss-Hartmann etterlyser en bekkensjekk etter fødsel. Det er viktig at vi skiller mellom en sjekk av bekkenbunn og kontroll av bekkenleddsmerter. De nasjonale retningslinjene som vi fagpersoner skal følge, sier at man ikke skal undersøke alle nedentil, men foreta en individuell vurdering. Det betyr at vi tilpasser 6-ukerskontrollen til den enkelte barselkvinne ut ifra hennes behov og helseutfordringer. Vi skal ha søkelys på «hva er viktig for deg». Og om hvordan hun har det med smerter og ubehag, eventuell inkontinens, hemorroider, renselse, og smerter i bekkenet.
Vår erfaring er at mange er usikre på hvordan de ser ut der nede etter fødsel, med rifter og arr, og etter en prat om dette avgjør vi sammen om det er behov for å en undersøkelse. Det hører også med å spørre om kvinnen om når det er tid for neste celleprøve, og benytte anledningen til å avtale en ny time til det.
Det er ikke anbefalt å ta celleprøve fra livmorhals så kort tid etter fødsel.
BEKKENBUNNSTRENING. Når det gjelder sjekk av selve bekkenets stabilitet og muskulatur, er det for tidlig å vurdere dette allerede etter seks uker. For de fleste vil det gå seg til med mer tid.
Men vi skal alltid minne på om bekkenbunnstrening. Dersom kvinnen har bekkenleddsmerter i svangerskapet som vedvarer etter fødsel, samarbeider vi gjerne med kyndige fysioterapeuter. De har mer kunnskap og erfaring om behandling av bekkensmerter enn fastleger og jordmødre.
Psykisk helse og en prat om prevensjon hører også hjemme under relevante temaer på 6-ukers-kontrollen. Det er ikke greit å bli uønsket gravid like etter fødsel fordi man ikke hadde rukket å starte med prevensjon.
DET NYE LIVET. Vi har bekymring rundt at mange kjenner seg igjen i det som Hartmann skriver, og som etterlyser noe «mer», også på 6-ukerskontrollen. Vi tror mange er usikre på mye når det gjelder den enorme endringen i livet, på kropp og sjel. Derfor er det viktig for oss å lytte til det vi ser og hører, og bli enda bedre i møtet med barselkvinnene. Men det er også viktig at slike debatter ikke blir styrt av kun enkelthistorier, selv om de er viktige.
Alle vi som jobber med gravide og barselkvinner, må jobbe godt sammen og utfylle hverandre. Alle har rett til å få jordmor og helsesykepleier hjem tidlig etter fødselen, noe som er viktig for å komme godt i gang med livet som nybakte foreldre. 6-ukerskontrollen av mor bør skje hos fastlegen, som skal følge både mor og barn videre i livet.
Det er viktig for oss å si at dere er velkomne til oss når det skulle være – dersom dere har noe dere strever med etter fødselen – også utenom selve 6-ukerskontrollen. Velkommen til oss med det dere har på hjertet.
Oppgitte interessekonflikter: Alle tre forfatterne er medlemmer av faggruppen for svangerskap og barns helse i Norsk forening for allmennmedisin (NFA)