Mammografi: Helseforebygging - eller aggressiv markedsføring?

- Jeg fikk et krav om å betale 307 kroner dersom jeg ikke møter opp - eller avbestiller - en time jeg ikke har bedt om.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Liv Wergeland Sørbye, Associate professor, PhD, cand philol, RN og medlem i Regional etisk komité (REK) for medisinsk og helsefaglig forskning
TILBUD FRA UNILAB. Fredag 18. februar mottok jeg et brev med logoen Unilabs Røntgen. Reklame puttes oftest i kurven for papirinnsamling. Tilfeldigvis åpnet jeg brevet og ble mer og mer skeptisk etter hvert som jeg leste: «Du har fått time ved Unilabs Røntgen Majorstua til: Din pris, hvis du har henvisning om familiær belastning, er på kr. 218,-. Tirsdag 8. mars 2011 kl. 11.20».
Deretter følger en faktarute med denne teksten:
«Mammografi - rutineundersøkelse. Du har fått time til en rutineundersøkelse av brystene. Ny strålevernforskrift krever henvisning for alle røntgenundersøkelser. Hvis du er over 40 år, ikke har symptomer fra brystene og det er mer enn ett år siden siste mammografi, kan du få henvisning fra oss. En rutineundersøkelse koster 690,- kroner. Ønsker du mammografi og ikke oppfyller disse kriteriene, må du kontakte din fastlege for eventuell henvisning. Dersom du ønsker en annen timeavtale, vennligst kontakt oss snarest mulig på telefon 08808».
ELLER ET GEBYR? Videre heter det i brevet: «Dersom du ikke møter og timen ikke er avbestilt innen 24 timer før undersøkelsen starter, må du betale et gebyr.
Gebyret for manglende oppmøte/avbestilling er for tiden på kr. 307,-. Vi gjør oppmerksom på at undersøkelsen må betales kontant, eller gjennom betalingsterminal ved frammøte. Vennligst møt 10 minutter før undersøkelsen starter».
MANGELFULL INFO. Som medlem av Regional etisk komité (REK) for medisinsk og helsefaglig forskning er jeg kjent med de kravene det stilles til bruk av registerdata - og spesielt til forskning på personidentifiserbare, sensitive data. Mange søknader avslås dersom krav til informert samtykke ikke er innfridd. For ethvert forskningsprosjekt skal informasjonsskrivet til informanten inneholde opplysning om hvorfor vedkommende er bedt om å delta.
Det fremgår ikke av brevet fra Unilabs hva slags prosjekt dette dreier seg om, om det er et forskningsprosjekt i det hele tatt - eller om laboratoriet, etter søknad, arbeider innen et godkjent screeningprogram i henhold til ny strålevernsforskrift gjeldene fra 1. januar i år.
FRA UKJENT LEGE? Jeg har i flere år vært tilknyttet et prosjekt ved Radiumhospitalet som hadde et samarbeid med «Røde Kors Klinikk». Da jeg ikke lenger var aktuell for dette prosjektet, fikk jeg fastlegen min til å skrive ut en henvisning til en mammografi. Nå er jeg henvist fra «Ukjent lege», står det.
Slik jeg leser brevet, kan Unilabs gi meg henvisning til en pris av 690 kroner.
Brevet fra Unilabs Røntgen viser at de kravene som stilles til forskning, ikke gjelder innen forretningslivet.
EN BELASTNING. Frykten for å få kreft, er reell - og mange kvinner betaler gjerne mye for å få visshet om at alt er bra. For alle dem som får falske positive resultat, kan måneder med venting og nye utredninger også være en belastning.
I dag skal alle ha en fastlege. Henvisninger til røntgen for pasienter med symptomer bør gå via vedkommendes lege. For rene screeningundersøkelser finnes det offentlige programmer - og som kan gi forskningsbaserte data.
Debatt, Dagens Medisin 06/2011

Powered by Labrador CMS