Ja, la oss snakke om forskning på kreftkirurgi
Vi heier på utvikling og fremskritt innen kreftkirurgien, og vi blir gjerne med på å løfte dette viktige feltet ytterligere – i tett samarbeid med fagmiljøene og andre forskningsfinansiører.
Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.

Innlegg: Ingrid Stenstadvold Ross, generalsekretær i Kreftforeningen
EN TIDLIGERE kreftpasient og en gruppe klinikere tar i en kronikk i Dagens Medisin opp en bekymring tilknyttet finansiering av klinisk kreftforskning.
La meg si med en gang at jeg deler denne bekymringen, og jeg er veldig glad for at dette temaet løftes. Når vi stadig hører om nye fremskritt innen både medikamentell kreftbehandling og stråleterapi, er det lett å glemme hvor viktig kirurgisk behandling fortsatt er for solide svulster.
FLERE MÅ MED. Skal vi forbedre kreftbehandlingen her i landet for å sikre økt overlevelse og bedre livskvalitet, er vi helt avhengig av at også den kirurgiske behandlingen utvikles. Og da trenger vi forskning. Problemstilling knyttet til finansiering av kreftkirurgi er så viktig at Kreftforeningen og våre forskningstildelinger åpenbart ikke kan løse dette alene. For det første må enda flere finanseringsaktører engasjerer seg. Men vel så viktig er det at også fagmiljøet kommer enda sterkere på banen.
For å kunne gi støtte til klinisk kreftforskning, trenger vi gode ideer og gode forskningssøknader. For oss er det en utfordring at vi mottar få forskningssøknader innen kirurgi, sammenlignet med andre terapiområder.
Når vi stadig hører om nye fremskritt innen både medikamentell kreftbehandling og stråleterapi, er det lett å glemme hvor viktig kirurgisk behandling fortsatt er for solide svulster
MÅLRETTING. Kreftforeningen støtter god forskning i hele bredden av kreftforskningsfeltet, og vi etterstreber riktig og god faglig vurdering av forskningssøknadene vi mottar. Vi har i de siste årene også hatt spesialkompetanse på kirurgi og klinisk forskning i fagfellekomiteen, som evaluerer søknader om midler til kliniske intervensjonsstudier for å dekke kompetansebehovet det blir pekt på.
Vi jobber også aktivt med å identifisere områder der det trengs en særlig forskningsinnsats, og med å målrette forskningsstøtten vår.
SAMSPILL. Våren 2022 skal Kreftforeningen gjennomføre en ny type utlysning, der vi ønsker å gi sykehus drahjelp til å få opp aktiviteten på klinisk kreftforskning. Dette er ikke støtte til spesifikke kliniske studier, men til den infrastrukturen som kreves for å kunne utføre kliniske studier. Gjennom ordningen ønsker vi å bidra til å øke antallet kliniske studier, uavhengig av type intervensjon, samt å øke antallet pasienter som får tilbud om å delta i kliniske studier uavhengig av hvor de bor i landet.
Selv om vi håper at vi gjennom denne utlysningen kan tilrettelegge for studier også innen kreftkirurgi, vil naturlig nok ikke denne utlysningen løse alle utfordringer. Vi ønsker derfor å invitere til dialog med flere aktører om hvor utfordringene ligger, og om hvordan vi sammen kan bidra til å styrke den kliniske forskningen på kreftkirurgi.
VI ER MED! Dette vil være et viktig bidrag til å nå målene i handlingsplanen for økt klinisk forskning, og ikke minst vil det være viktig for dagens og fremtidens kreftpasienter.
Kirurgien er fortsatt et helt avgjørende element i mye av kreftbehandlingen.
Vi vil veldig gjerne være med på både å inspirere og skyve kreftkirurgien mot en enda mer forskningsrettet og kunnskapsbasert linje.