Hvordan identifisere høy bruddrisiko - før skaden skjer?

Det er bra å benytte seg av en metode som er passende for screening, og som enkelt og effektivt kan identifisere individer med høy bruddrisiko - før brudd oppstår.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Elin Kindberg, PhD, Senior Medical Advisor, Sectra Imtec, Sverige
RØNTGENLEGE Arne Høiseth i Oslo skriver i en kronikk i Dagens Medisin (11/2012) om Sectras tjeneste for osteoporosescreening, Sectra OneScreen. Osteoporose er en alvorlig, men kraftig underdiagnostisert sykdom. Effektiv behandling finnes, men problemet er å å finne pasientene i tide.
OneScreen, basert på DXR- teknikken, kombinerer mammografi og primær benskjørhetsscreening for å fange opp kvinner med høy bruddrisiko. Vårt mål er å fange opp disse kvinnene. Standarden for diagnose av osteoporose er, nettopp som Høiseth skriver, analyse av det sentrale skjelettet med såkalt DXA-måling. Dette er Sectra er helt enig i.
GENERALISERING. Høiseth hevder at perifere målinger har en risiko-ratio per standarddeviasjon på 1,5 for alle typer av brudd. Dette er en generalisering som ikke reflekterer alle sider av saken, og som må utdypes videre. For eksempel viser Bouxsein et al. (1), som har sammenlignet DXR og ulike DXA-målinger i sentrale og perifere skjelett, at alle målingene hadde like store prediktive verdier for brudd i håndledd og rygg, med en oddsratio per standarddeviasjon på 1,5-2,1 for håndleddsbrudd og 1,8-2,5 for ryggbrudd.
Generelt for hoftebrudd hadde DXR-BMD en oddsratio per standarddeviasjon på 1,8. For trochanterisk hoftebrudd lå verdien på 2,3, og der hofte-DXA hadde en verdi på 2,5.
PRIMÆRSCREENING. Nye data på DXR-undersøkelser fra over 8000 pasienter som ble utført på Karolinska Institutet i Stockholm, viser at den prediktive verdien av DXR for hoftebrudd i prinsippet er like høy som for hofte-DXA blant både menn og kvinner (2). Dette kom ikke frem i Høiseths innlegg.
Til tross for disse resultatene ser vi OneScreen som en metode for primærscreening og ikke som en utfordrer til sentral DXA.
Siden 2010 har det Karolinska Institutet utført en kombinasjon av osteoporosescreening og mammografi på over 10.000 kvinner.
PÅ STATENS BEKOSTNING?  Allmennscreening av kvinner fra en viss alder ligger nå i budsjettforslaget for to av Sveriges 20 landsting fra og med januar 2013.
I andre europeiske land kan OneScreen leveres som en betalt tjeneste til de som ønsker det, mens Sverige ser ut til å bli det første landet som tilbyr screening for osteoporose på statens bekostning.
Det pågår også studier i Norge som ledes av professor Glenn Haugeberg ved St. Olavs Hospital og Sørlandet Sykehus.
SAMFUNNSØKONOMI. Helseøkonomiske beregninger fra tredjepart har vist at screening av benskjørhet fra 65-årsalderen er kostnadsbesparende for samfunnet dersom den utføres med OneScreen sammen med mammografi, og der kvinner med økt risiko videreføres til sentral DXA-måling. Samtidig som man sparer mange kvinner for store lidelser, kan man med andre ord også spare samfunnet for store kostnader.
Screening fra 55 år klassifiseres i denne modellen som kostnadseffektiv. Om det hadde vært økonomisk mulig å screene alle disse individer med bruk av sentral DXA, er det mulig at man skulle kunne få et noe bedre resultat av programmet.
Dessverre er DXA-ressursene begrenset, og ikke et aktuelt alternativ.
FOREBYGGING. Det er derimot et bra alternativ å benytte seg av en metode som er passende for screening, og som på en enkel og effektiv måte kan identifisere individer med høy bruddrisiko før brudd oppstår. Dette stemmer også overens med trenden i samfunnet om å utføre forebyggende helsetiltak.
Å vente til brudd oppstår for da å få diagnostisert osteoporose med sentral DXA, er etter vår mening verre.
Referanser:
1) Bouxsein et al., Int 2002;13:358-365
2) Wilczek et al., RSNA 2010, Oral presentation Nov 30, code SSJ17-01
Interessekonflikter:
Forfatteren er ansatt i det svenske foretaket Sectra
Kronikk og debatt, Dagens Medisin 12/2012

Powered by Labrador CMS