Grunnmuren slår sprekker når fundamentet svikter

Myndighetene ville ha stått seg på å erkjenne at de har tatt feil: Det var ingen holdepunkter for å anbefale en reduksjon av total mengde fett i kosten til en energiprosent på under 30.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Erik Hexeberg, lege dr.med. og spesialist i indremedisin. Leder av Kostreform for bedre helse
UNDER OVERSKRIFTEN «Kostrådene er godt fundamentert» i Dagens Medisin (15/2014) avviser divisjonsdirektør Knut-Inge Klepp i Helsedirektoratet min kritikk av tidligere og gjeldende kostråd. I de siste femti år har rådene vært fundamentert på oppfatningen om at det er fett som gjør oss fete og syke. Ergo skulle fett reduseres fra i gjennomsnitt 40 E% (energiprosent) til under 30 E%.
I de nye kostanbefalingene fra Helsedirektoratet, utgitt i mars i år, finner en på side 16 følgende: «Kostens totale fettinnhold anbefales å utgjøre mellom 25 og 40 E%. Dette intervallet er basert på summen av anbefalt inntak av de enkelte fettsyregruppene». Dette betyr at den øvre grensen på 40 E% ikke har noe godt vitenskapelig fundament.
ET PARADOKS. I avsnittet under heter det: «Det frarådes at fettinntaket begrenses til under 25 E% fordi et kosthold med meget lavt fettinnhold kan redusere nivået av HDL-kolesterol, øke triglyseridnivået og forverre glukosetoleransen hos dem som er følsomme for dette».
Alle leger vet at dette er laboratoriefunnene knyttet til metabolsk syndrom. Klinisk ytrer metabolsk syndrom seg som overvekt, fedme, diabetes, hypertensjon og hjerte- og karsykdom. Disse pasientene anbefales oftest fettfattig kost. Dette burde fremstå som et paradoks for de fleste når det metabolske syndrom fremkommer ved lavt inntak av fett og dermed høyt inntak av karbohydrater.
INGEN HOLDEPUNKTER. Det er prisverdig at divisjonsdirektør Klepp erkjenner at «det er mye vi ennå ikke vet om hvilken betydning kostholdet har for vår helse», men uttalelsen står i kontrast til hans overskrift. Myndighetene hadde stått seg på å erkjenne at de har tatt feil: Det var ingen holdepunkter for å anbefale en reduksjon av total mengde fett i kosten til under 30 E%.
Dagens øvre grense for fett på 40 E% er heller ikke godt vitenskapelig fundert.
Oppgitte interessekonflikter:
Erik Hexeberg driver Dr. Hexebergs klinikk sammen med sin ektefelle. Begge holder livsstilskurs i Spania
Kronikk og debatt, Dagens Medisin 19/2014

Powered by Labrador CMS