Gratis prevensjon til kvinner under 25 år?
Etter min mening har helseministeren tatt en riktig beslutning. Gjennom forebyggende tiltak og holdningsskapende arbeid kan man se resultater i form av færre uønskede svangerskap.
Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.
Nils Gunnar Løvsletten, farmasistudent, Farmasøytisk institutt ved Universitetet i Oslo
DET OPPSTO diskusjon etter at helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre gikk ut den 26.juli og bekreftet at det ikke vil bli gitt gratis prevensjon til kvinner under 25 år. Støre sa nei til ordningen på tross av Helsedirektoratets anbefaling om at et slikt tiltak vil være effektivt når det gjelder forebygging av svangerskapsavbrudd.
Estimert kostnad ville ligge på rundt 90 millioner årlig.
Så kan vi stille oss spørsmålet om staten skal være ansvarlig for at friske unge kvinner bruker prevensjon?
HOLDNINGER. Ser man på statistikken, er det kvinner i alderen 20-25 år som har de høyeste aborttallene. I denne alderen er man i etableringsfasen, og mange er studenter med lav inntekt, noe som kan gå utover prevensjonsbruken.
Men la oss se på kostnadene for p-piller. Hvis man bruker dem som er anbefalt av myndighetene, ligger prisen på 25,33 kroner per måned. Dette tilsvarer en enkeltbillett på kollektivtrafikken i Oslo og burde være en håndterbar utgift for de fleste.
Jeg tror ikke at økonomien er hinderet for at man ikke bruker prevensjon, men at det går mer på holdninger og prioriteringer. Det er her vi som samfunn bør sette inn ressurser. Unge kvinner og menn må bli mer bevist på å ta ansvar for prevensjon selv om de ikke har det de definerer som en fast partner.
BIVIRKNINGER. Hormonell prevensjon beskytter godt mot uønsket graviditet ved riktig bruk, men man skal heller ikke glemme at flere bivirkninger er tilknyttet slike preparater. Det er i hovedsak bivirkninger som hodepine, ømme bryster, nedsatt seksuallyst, økt risiko for blodpropp, humørendringer og vektøkning.
Et paradoks med en slik ordning er at man risikerer å utvikle en holdning hvor alt prevensjonsansvaret dyttes over på kvinnene, noe som igjen kan føre til mindre bruk av kondomer. Dette er det beste prevensjonsmiddelet ved spontan sex eller «one night stands», da det beskytter mot kjønnssykdommer, som for eksempel klamydia. Hormonell prevensjon beskytter ikke mot kjønnssykdommer.
FOREBYGGING. Jeg mener at disse 90 millionene kan brukes på andre arenaer og områder. Noen av pengene kan brukes forebyggende mot uønskede svangerskap. To viktige stikkord er lettere tilgjengelighet og holdningsskapende arbeid.
Ett eksempel er helsestasjon for ungdom. Dette er et lavterskeltilbud som er lett tilgjengelig og lett å benytte seg av. Ved at aldersgrensen økes til 25 år for kvinner som vil ha prevensjonsveiledning, ville det vært et godt forebyggende tiltak.
BESLUTNINGEN. En annen mulighet er å benytte de ressursene man allerede har som apotek, hvor et økt fokus på prevensjonsveiledning kan gi resultater.
Etter min mening har helseministeren tatt en riktig beslutning i denne saken. Men jeg håper at noe av pengene som ville ha blitt brukt på denne ordningen, kan komme til gode for målgruppen unge kvinner, men også unge menn. Gjennom forebyggende tiltak og holdningsskapende arbeid kan man se resultater i form av færre uønskede svangerskap.
Ingen oppgitte interessekonflikter
Kronikk og debatt, Dagens Medisin 15/2013