Foto:

– Fortsetter dette vil helsetjenesten gå ned i knestående

Regjeringen varsler nye tiltak for å bremse spredningen av koronaviruset allerede denne uken. Helseminister Bent Høie er sterkt bekymret for presset på helsetjenesten.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.

Saken er oppdatert.

– Nå er det alvor, sa en preget helse- og omsorgsminister da han innledet pressekonferansen om koronasituasjonen tirsdag.

Det siste døgnet er det registrert 700 nye smittetilfeller i Norge. Helseministeren henviste til at det per nå er smitte i alle fylker i landet og at det stadig settes nye «smitterekorder».

– Fortsetter dette vil helsetjenesten gå ned i knestående, sa Høie, med henvisning til utviklingen i andre land i Europa.

Helseministeren oppfordret til «alle mann på dekk» for å unngå at smitten sprer seg.

Varsler nye tiltak

Regjeringen strammet grepet i forrige uke for å stogge smittespredningen, ved blant annet å anbefaler at man ikke har mer enn fem gjester i private sammenkomster.

I dag varslet helseministeren at det vil komme ytterligere innstramminger – allerede denne uken.

– Jeg er sikker på at vi vil få se resultater av tiltakene, men vi kan ikke vente og se. Regjeringen kommer derfor med nye tiltak denne uken, sa Høie.

På spørsmål om hvilke tiltak som er aktuelle viste helseministeren til at det er risiko knyttet til settinger hvor mange er presoner er samlet, men også til internasjonale arbeidsreiser spesielt. 

– Der er det en veldig høy smitterisiko.

De nye tiltakene vil bli lagt frem før helgen.

Grafen går rett opp

Nå er den andre smittebølgen i gang i Norge, mener helsemyndighetene.

– Smitten sprer seg raskt, sa direktør Camilla Stoltenberg ved Folkehelseinstituttet.

Hun viste til at grafen over antallet registrerte smittede har gått rett oppover den siste tiden.

  • Rundt 1.600 smittetilfeller i uke 43
  • Nesten 3000 smittetilfeller i uke 44

–  Det er ikke tegn til at det slutter å øke, sa Stoltenberg. 

Hun pekte på flere grunner til uro over dagens situasjon, deriblant at økningen gjelder hele landet og usikkerhet knyttet til mørketall. Det er grunn til å forvente mer smitte, flere sykehusinnleggelser og flere dødsfall, sa Stoltenberg, som kom med en tydelig oppfordring.

– Vi må ta de grunnleggende smittevern-reglene veldig alvorlig. Vi må ha flere og strengere tiltak raskt.

Kan miste kontrollen

Både Stoltenberg og helseministeren utviste en stor bekymring knyttet til smittesporingsarbeidet som nå pågår over hele landet. Økt smitte betyr mer arbeid for dem som jobber med spore opp smitte.

– Kapasiteten for smittesporing kan bryte sammen raskt ved en slik økning, sa Stoltenberg.

På spørsmål om det er fare for å miste kontrollen, svarte Høie.

– Vi er veldig nært å miste kontrollen i en del kommuner når det gjelder smittesporing fordi det er så mange som er smittet.

Viderefører tiltak for arbeidstakere

På pressekonferansen kom det også frem at regjeringen vil utvide flere av de midlertidige ordningene som er innført for arbeidstakere. Dette innebærer blant annet at:

  • Ordningen hvor personer som har fravær knyttet til covid-19 har rett på sykepenger, forlenges frem til mars 2021. Dette gjelder personer som er borte fra jobb på grunn av mistenkt eller påvist covid-19, eller som er i karantene.
  • Like lenge foreslår regjeringen å forlenge retten til forhøyet dagpengesats for permitterte og arbeidsledige.
  • Rett til omsorgspenger i forbindelse med stenging av skoler/barnehager og karantene foreslås forlenges frem til juni 2021. 

Alle de nye forslagene finner du her.

Powered by Labrador CMS