EFFEKT ETTER FØRSTE DOSE: AstraZeneca-vaksinene har som fordel at den gir en god immuneffekt allerede etter første dose, sier direktør Camilla Stoltenberg ved Folkehelseinstituttet.  Foto: Siri Øverland Eriksen

EFFEKT ETTER FØRSTE DOSE: AstraZeneca-vaksinene har som fordel at den gir en god immuneffekt allerede etter første dose, sier direktør Camilla Stoltenberg ved Folkehelseinstituttet. 

Foto: Siri Øverland Eriksen

Sykehusansatte får AstraZeneca-vaksinen

Alle de 36.000 vaksinedosene som snart går ut til sykehusansatte vil komme fra AstraZeneca.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.

Onsdag varslet Folkehelseinstituttet at det ville sendes ut ytterligere vaksinedoser til spesialisthelsetjenesten for å vaksinere helsepersonell. Før jul ble det satt av vaksinedoser til å kunne vaksinere 15.000 sykehusansatte med to doser.

Tidligere i uken hadde Folkehelseinstituttet oppgitt at det ville settes av en ny runde med doser til vaksinering av 15.000 ansatte – men dette ble økt til at 36.000 sykehusansatte nå skal få første dose.

– Endringen skyldtes at vi fikk vite mer om AstraZeneca-vaksinen og doseringsintervallet, sier direktør Camilla Stoltenberg ved Folkehelseinstituttet til Dagens Medisin.

Stoltenberg opplyser at alle de 36.0000 vaksinedosene vil komme fra legemiddelselskapet AstraZeneca.

Tror andre dose vil komme i tide

Folkehelseinstituttet har bestemt at vaksinen ikke skal anbefales brukt for eldre over 65 år. Doseringsintervallet, tiden fra første til andre dose, er satt til 9 til 12 uker. Dette er betydelig lengre enn for de to andre godkjente koronavaksiner som har doseringsintervaller på tre og fire uker.

– Vi er forholdsvis trygge på at vi vil få andre dose fra AstraZeneca i tide. Derfor bruker vi nå alle disse dosene.

– Hvilken betydning har doseringsintervallet?

– Det betyr at det ikke er så kritisk hvis det skulle vise seg at de ikke leverer som de nå har forespeilet. Man vil med ganske stor sannsynlighet få tilstrekkelig mange doser over uker til å sette andre dose.

– God vaksine

Det europeiske legemiddelverket (EMA) tok i sin godkjenning utgangspunkt i at vaksinen har en beskyttelsesgrad på rundt 60 prosent. Nye resultater tyder på en høyere effekt. Studieresultater fra vaksinene til Moderna og Pfizer har vist at begge disse vaksinene er over 90 prosent effektive i å forebygge covid-19-sykdom etter to doser. 

– Hvilke vurderinger gjør dere rundt at den vaksinen som til nå har lavest påvist effekt skal gis til helsepersonell?

– Det er en tilfredsstillende effekt. Gitt dokumentasjonen, er den ikke like god som de andre vaksinene etter to doser, men den har den fordelen at den gir en god immuneffekt allerede etter første dose. Vi mener at for denne gruppen, vil dette være en god vaksine.

Stoltenberg understreker at helsepersonell som er over 65 år eller har risikosykdommer, vil bli tilbudt en av mRNA-vaksinene.

Får færre doser

Legemiddelselskapet AstraZeneca har hatt leveringsproblemer.

  • Først var planen at Norge skulle motta over en million vaksinedoser fra selskapet i februar.
  • Så ble dette nedjustert til i underkant av 200.000.
  • Det var også først ventet at det ville komme 36.000 doser i kommende uke. I går kom det melding om at det forventede antallet er 21.000.

– Vi har ikke fått disse dosene ennå, vi tror vi får dem i neste uke. De vil sendes ut med én gang, sier Stoltenberg.

– Vi regner med at vi kan få sendt ut 21.000 vaksinedoser slik at de kan bli satt i uke 7. De resterende 15.000 sender vi ut når vi får dem. Vi vet ikke nøyaktig når det blir, men de er forventet i løpet av februar.

Powered by Labrador CMS