– Dette er en merkedag, sier Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol i forbindelse med at Covid-19-forskriften blir fjernet

Covid-19 er ikke lenger betegnet som en allmennfarlig smittsom sykdom

Covid-19 er fjernet fra listen over allmennfarlige smittsomme sykdommer, og koronaforskriften blir nå opphevet.

Publisert Sist oppdatert

– Dette er en merkedag. Vi støtter anbefalinger fra Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet om at covid-19 ikke lenger oppfyller smittevernlovens kriterier for å klassifiseres som en allmennfarlig smittsom sykdom. Dette er en normalisering slik regjeringens strategi og beredskapsplan legger opp til, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) i en pressemelding fra Helse- og omsorgsdepartementet. 

Covid-19-forskriften, som ble vedtatt 27. mars 2020, blir nå opphevet. Og dette skjer etter at Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet har fastslått at det ikke lenger er behov for å klassifisere koronaviruset som en allmennfarlig sykdom. 

Forskriften regulerte detaljert de ulike smitteverntiltakene som ble tilpasset gjennom pandemien

Covid-19 havner nå i samme kategori som influensa og RS-virus. Dermed må pasienter nå betale egenandel ved legekonsultasjon for viruset, og retten til gratis selvtester og behandling faller bort. 

Legemiddelet Paxlovid, som reduserer risikoen for alvorlig koronasykdom hos personer med høy risiko for å bli alvorlig syke, vil fortsette å være tilgjengelig gratis frem til 1. april 2025.

Powered by Labrador CMS