Under pandemien er det i Norge lagt planer for at man kan behandle opp til 1200 pasienter ved intensivavdelinger. I Sverige er smertegrensen nær nådd i flere av regionene.  Foto: Illustrasjonsfoto Ahus.

Under pandemien er det i Norge lagt planer for at man kan behandle opp til 1200 pasienter ved intensivavdelinger. I Sverige er smertegrensen nær nådd i flere av regionene.

Foto: Illustrasjonsfoto Ahus.

Sverige: Nær smertegrense for intensivplasser

Over halvparten av Sveriges regioner har mindre enn 20 prosent ledige intensivplasser.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn to år gammel.

Intensivbehandling

Ved intensivbehandling overtar man både pusting og hjertearbeid i de mest krevende situasjonene. Slik behandling er både planlagt, som ved svært store operasjoner, eller den gis ved store eller akutte skader eller infeksjoner.

Dette viser tall fra den svenske Socialstyrelsen, ifølge svenske Dagens Medicin. 13 av de 21 regionene er dermed nær smertegrensen for hvor mange intensivpasienter de nå kan ta imot.

I løpet av våren oppskalerte regionene i Sverige intensivkapasiteten til nær 1200 plasser for å greie å ta imot svært syke covidpasienter parallelt med andre pasienter som måtte ha intensivbehandling.

I høst har ikke regionene i Sverige økt antall plasser i like stor grad som de gjorde i vår, men har i stedet forsøkt å matche behovet, for ikke å ha for mange tomme senger. Men til tross for at helsedirektørene i samtlige regioner i desember besluttet at alle regionene skulle øke intensivkapasiteten, er det nå 13 regioner som har mindre enn 20 prosent ledig kapasitet på intensivavdelingene.

–  Vi har nådd en form for smertegrense. Vi sier at vi nasjonalt ikke skal gå under 20 prosent, sier Taha Alexandersson i kriseberedskapen ved Socialstyrelsen, til svenske Dagens Medicin (krever innlogging).

 I et normal-år er målet å ha mellom 20 og 25 prosent ledig intensivkapasitet, ifølge Alexandersson, som legger til at dette er vanskelig å opprettholde dette også uten en pandemi. Før oppskaleringen av antallet plasser hadde Sverige 526 intensivplasser.

I en normalsituasjon i Norge er anslagsvis 300 plasser i bruk, ifølge helsedirektør Bjørn Guldvog. Under pandemien er det lagt planer for at man kan behandle to og en halv, til tre ganger flere, opp til 1200 pasienter.

Powered by Labrador CMS