Foto: Vidar Sandnes

Åpner for unntak fra smittekarantene for vaksinert helsepersonell

Helsepersonell som har fått første koronavaksine-dose kan få unntak fra karantene i arbeidstiden, hvis det er nødvendig for å opprettholde behandlingskapasitet.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.

Helsepersonell kan få unntak fra smittekarantene i jobbsammenheng etter vaksinasjon.

- Helsetjenestens viktigste ressurs under pandemien er fagfolkene. Høy smitte i samfunnet fører rett som det er til at fagfolk havner i karantene fordi de har vært i nærheten av noen som er smittet, sa helse- og omsorgsminister Bent Høie på en pressekonferanse onsdag ettermiddag. 

Ministeren viste til at dette kan være utfordrende både for sykehus og kommuner. 

- Fører sjelden smitte videre

Så langt har helsepersonell hatt plikt til å gå i karantene etter kontakt med en smittet, til tross for at de har vært vaksinert. 

- Dette er fordi vi ikke har vært sikre på om vaksinerte personer kan føre med seg smitte selv om de ikke blir syke, sa Høie. 

- Nå vet vi at vaksinerte personer sjelden fører smitten videre til andre. Vaksinene hindrer smitte - også etter første dose. 

Kan få unntak

Nå åpnes det for at helsepersonell som er vaksinert kan få unntak fra smittekarantene. Kravet er at det må være nødvendig for å opprettholde behandlingskapasiteten.

- Både FHI og Helsedirektoratet mener at dette vil være forsvarlig, sa Høie.  

Helsepersonellet må imidlertid fortsatt være i karantene på fritiden. 

- Dette vil gjøre det litt lettere å få hjulene til å gå rundt i helse- og omsorgstjenesten i en tid som blir - og er - mer krevende, sa Høie. 

Kan jobbe i påvente av svar

For å få unntak gjelder også følgende:

  • Det må også ha gått tre uker etter første vaksinedose.
  • PCR-test må være tatt 3. og 7. døgn etter siste smitteeksponering.

I en pressemelding fremgår det at vaksinert helsepersonell som hovedregel kan jobbe i påvente av prøvesvar, men ikke dersom helsepersonellet med spesielt sårbare pasientgrupper.

Regel-endringen skjer gjennom en forskriftsendring. Denne vil ifølge Høie tre i kraft senest fredag.

Powered by Labrador CMS